''Johnny was een vaardige middenvelder met een behoorlijk spelinzicht''

0
''Johnny was een vaardige middenvelder met een behoorlijk spelinzicht''

Johnny Jansen mag als trainer al zo'n twintig jaar rondlopen bij SC Heerenveen, als klein voetballertje meldde hij zich eind jaren tachtig al voor het eerst bij het Abe Lenstra Stadion. Toenmalig trainer Foppe de Haan herinnert zich nog goed wat voor jongen hij toen was.

"Hij was een jaar of twaalf, toen hij bij ons op de voetbalschool kwam. Johnny kwam tegelijk met zijn maatje Ronny Venema naar de club, ze praatten onderling Stellingwerfs. Dat vond ik wel leuk", herinnert De Haan zich, pratend met Voetbal International, nog goed. "Hij was als middenvelder technisch heel vaardig, had ook een behoorlijk spelinzicht."

"Zijn nadeel was zijn snelheid en fysiek, hij was een heel klein mannetje. Dat compenseerde hij met goed verstand en fanatisme, Johnny was enorm gedreven", vervolgt De Haan (75), die in die tijd over veel goede middenvelders beschikte. "Je moest als jeugdspeler een behoorlijk hoog niveau hebben. We hadden destijds ook mannen als Arek Radomski, Igor Korneev en Jeffrey Talan rondlopen."

Uiteindelijk speelde Jansen op 22 juli 1995 één officiële wedstrijd in de hoofdmacht: in de Intertoto-wedstrijd tegen het Portugese Uniao de Leiria. De Haan: "Het was in die jaren voor mij gewoon een kwestie van keuzes maken, Johnny redde het niet." Via BV Veendam probeert Jansen later opnieuw door te breken in het profvoetbal maar moet hij na anderhalf jaar in Groningen zijn droom opgeven.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›