Natafelen met Redmer | Hebben we Yuki iets te vaak en te vroeg afgeschreven?

( 2 reacties)
Natafelen met Redmer | Hebben we Yuki iets te vaak en te vroeg afgeschreven?

De dag van De Hel van het Noorden. Daarmee kun je de wielerkoers Parijs - Roubaix aanduiden, maar het kan ook slaan op de verwachting van een voetbalmiddagje in Heerenveen. Het spel is al een tijdje niet om aan te zien en tegenstander Groningen is nou ook niet echt een aanvallende spektakelploeg. Het beloofde weinig soeps te worden in deze Derby van het Noorden.

Eerst de vraag: is dit een derby? Als in de provincie Groningen woonachtige Heerenveensupporter ben ik geneigd te zeggen dat het alleen een derby is wanneer Heerenveen wint. Als Groningen wint, ligt dat net een beetje anders en is het gewoon één van de vierendertig wedstrijden. Nu speelde we gelijk en zullen we het er aan beide kanten van de grens over eens zijn dat het vooral een heel matige wedstrijd was. En, vooruit, laten we het dan ook maar een derby noemen.

Want als er met vuurwerk gegooid wordt, is het wel een echte derby. Hoewel de fakkelflikkeraar waarschijnlijk een eenzame achterstandsjongere was die vrienden wilde maken door stoer te doen in een uitvak. Hoe dan ook, het was niet fraai. Net als de wedstrijd, trouwens. Die hadden we net zo goed kunnen winnen als verliezen, dus is een gelijkspel best logisch. Het spel was soms best aardig, soms best kansloos. Een prima samenvatting van ons seizoen, zeg maar.

Nog een samenvatting, maar dan in twintig puntjes: raak en mis.

Tien keer mis:

1. Ik merk aan alles van mezelf dat de wedstrijd tegen Groningen niet meer zo leeft als ‘vroeger’. Waar dat nou precies door komt, weet ik niet. Maar ik vind het wel jammer.

2. Herintreder 1: Morten Thorsby brengt heus wel loopvermogen en werklust, maar zijn balbehandeling (op de borstaanname na) is soms toch echt nog steeds om te janken. Mooie kerel, minder mooie voetballer.

3. Wij verdienen het dit seizoen niet om play-offs te spelen. Simpel. Maar je moet er toch ook werkelijk niet aan denken dat dit Groningen daar wel in mag spelen. Wat een groenwitte armoe.

4. Voor wie niet helemaal begreep of wilde begrijpen met ik in mijn column van vorige week bedoelde met  ‘doorgesnoven-junkie-style’, mag de beelden uit het Groninger uitvak nog wel even bekijken. Dat dus. Droeftoeterij tot in het oneindige.

5. Het tegendoelpunt viel weer precies op het moment dat je eigenlijk al verwachtte dat ie zou vallen. Een paar keer zwak uitverdedigen, een beetje druk erop en een terugkerend stukje twijfel en voilà.

6. Na het opstootje, maar zeker na de gelijkmaker, werd er niet meer gevoetbald en hebben we een half uur naar springende, duwende, rennende en botsende spelers zitten kijken.

7. Uiteindelijk schieten vooral wij niets op met dit puntje. 

8. Oei, Hornkamp! Dit was een mooi moment om te laten zien dat je stiekem nog steeds gewoon een spits bent. Die allerallerallerlaatste bal had er echt in gekund. Gemoeten. Gehoord.

9. Het verschil tussen de eerste en tweede helft was wel een beetje groot. In de eerste helft leken we als enthousiaste labradorpuppy’s achter de bal aan en in de tweede helft leken we wel een demente Sint Bernard die niet goed begreep waar de bal heen gegooid werd.

10. Ik snap het ergens wel allemaal, maar ik had toch echt liever gehad dat Jan Olde Riekerink tot het einde van het seizoen was gebleven. We spelen nergens meer om, dus wat maakt het uit.
 

Tien keer raak:

1. Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar alle betrokken partijen doen er alles aan om de beleving vóór de wedstrijd al op te stuwen. Muziekjes, vlaggen, rookmachines en wat nog meer. Lekker mee doorgaan!

2. Herintreder 2: Yuki Kobayashi speelde fijn en soms zelfs heel fijn. Hebben we die iets te vaak en te vroeg afgeschreven? 

3. Two saves in two seconds van Warner Hahn. Dat is hoe we hem graag zien.  Prima potje, zelfs met knotje.

4. Ik wil nu toch even een lans breken voor Doke Schmidt die er hier niet altijd even goed uitkomt. Hij speelde prima, deed wat hij kon en was daarmee absoluut één van de beteren aan onze kant. En dat vind ik mooi voor ‘m.

5. Bijzonder sympathiek en tactisch sterk van Michel Vlap om het even rustig aan te doen na die periode waarin hij de pannen van het dak speelde. Michel gaat lekker helemaal nergens heen deze zomer. Michel blijft lekker van ons.

6. Dat ik zelf in de schaduw, kou en wind zat, betekent niet dat het niet lekker weer was. Ik zag mensen op de Oosttribune in t-shirtjes in het zonnetje zitten. Het was ze gegund. Het is weer voetbalweer!

7. Leuk voor Johnny Jansen dat hij nu (even) hoofdtrainer is. Nog leuker voor hem dat hij nog steeds niet verloren heeft. Nog vier keer winnen staat helemaal goed opnieuw cv als je volgend jaar hoofdtrainer wilt blijven.

8. We hebben deze week voor een paar miljoen een verdediger geleverd aan een kwartfinalist van de Champions League. Een verdediger! Ver-de-di-ger! Kijk naar ons doelsaldo en je snapt hoe onvoorstelbaar knap die deal is! Wauw...

9. Lekker goaltje van Van Amersfoort, trouwens. En die voorzet van Woudenberg was ook niet misselijk.

10. Het kan nog, het kan nog. Als je alle scenario’s naast elkaar en over elkaar heen legt, moet je concluderen dat het nog kan. En wat kan, moet kunnen. En wat niet kan, is nog nooit gebeurd. Play-offs, waarom ook niet?

Redmer Wijnsma

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 15 Apr 2019 om 12:21
    Hahaha! ‘Na de gelijkmaker een half uur naar springende, botsende, duwende etc spelers zitten kijken’... Heel treffend! Dan is er inderaad niemand meer die met voetbalslimheid weer wat spel er in kan bengen. Is te leren zou je zeggen.
  • 15 Apr 2019 om 10:41
    Yuki en Doke speelden idd echt goed. Jammer dat ze transfervrij de de deur uitgaan. Wat betreft de Play offs zijn we ook nog eens afhankelijk van de clubs die boven ons staan. Maar wat was het mooi geweest dat we 3 punten waren ingelopen op Groningen.
zondag 4 augustus 2019
12:15
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›