SC Heerenveen en FC Groningen delen punten in boeiende derby

Het is SC Heerenveen zondagmiddag niet gelukt om het gat met FC Groningen te dichten. Na een uitstekende eerste helft moesten de Friezen het uiteindelijk doen met een 1-1 gelijkspel, waar beide partijen gezien het spelbeeld vrede mee zullen hebben.

Zoals gezegd was Heerenveen voor rust heer en meester in het eigen Abe Lenstra Stadion. Trainer Johnny Jansen wist zijn ploeg uitstekend voor te bereiden op het duel met de Groningers. Er waren kansen voor Michel Vlap en Morten Thorsby maar Pelle van Amersfoort opende de score op aangeven van Lucas Woudenberg.

Na rust bleek dat Heerenveen veel energie had verspeeld in de eerste helft en kwam Groningen steeds beter in de wedstrijd, mede dankzij twee vroege wissels. Eén daarvan, Paul Gladon, maakte van dichtbij de gelijkmaker uit een voorzet van Ilias Bel Hassani. Daniel Høegh flankeerde de spits van Groningen maar kon niet verhinderen dat hij de bal kon inschieten.

In de fase daarvoor was Warner Hahn - die opnieuw tot de uitblinkers behoorde - nog enkele keren een sta in de weg geweest. Met name een redding op de doellijn op een schot van Sierhuis was van grote klasse. Ook na de 1-1 bleef Hahn sterk spelen, maar zag hij dat zijn ploeggenoten voorin weinig meer konden klaarspelen.

Ben Rienstra schoot nog snoeihard op de paal en Morten Thorsby mikte voorlangs, maar het bleef Groningen dat gevaarlijker bleef. Heerenveen kreeg in de slotfase via invaller Jizz Hornkamp nog een aardige kans, maar doelman Padt kon zijn inzet relatief eenvoudig keren.

Met het gelijkspel schiet Heerenveen feitelijk weinig op. Het verschil met Groningen blijft vijf punten, terwijl de afstand tot de play-off-plekken nu zes punten is. Er nog vier duels te gaan...

Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Thorsby, Rienstra, Kobayashi (79' Kobayashi); Vlap (87' Hornkamp), Van Amersfoort, Van Bergen (84' Johnsen).