Natafelen met Redmer | Een spits haal je er nóóit uit als je wilt winnen

Het waaide en het woei en de stormachtige wind blies een goede vibe in het stadion. Die vibe laat zich niet bepalen door aantallen, maar is soms gewoon aanwezig. Ik voelde hem voor aanvang van de wedstrijd. Deels terecht, zo bleek. We verloren niet en speelden deels beter dan eerder. Maar het gelijkspel deed geen recht aan mijn vibe. Maar dat kun je ook andersom zien.

De eerste helft was best aardig. Er leek wat meer meer vertrouwen te zijn en daar wordt uiteindelijk alles en iedereen beter van. De voorsprong was dus niet onterecht, ondanks het feit dat tegenstander PEC ook heus wel eens gevaarlijk was. Maar dat zijn we gewend, want iedereen is tegen ons gevaarlijk. Maar de slotfase van de eerste helft was best hoopgevend. Al is het ergens triest dag je een goed gevoel baseert op een fase ban een minuut of tien. Dat zijn er namelijk tachtig te weinig.

Die tegengoal was ook weer heerlijk zuur natuurlijk. Zo onnodig als de pest en zo onwelkom als een andere middeleeuwse ziekte die nu niet meer bestaat. Wat als we nou gewoon eens met een voorsprongen hadden kunnen rusten. De wedstrijd werd in de tweede helft, van beide kanten overigens maar vooral van de onze, steeds minder goed. Door de tussenstand was er hoop, maar op basis van het spel was die er niet.

We zullen de aankomende maanden maar gewoon wat onzaligmakende, maar voldoende en lijfsbehoudende puntjes blijven sprokkelen.

Over puntjes gesproken. Hier zijn er twintig.

Tien keer mis:

1. De eerste paar balcontacten van Schaars waren niet goed. Gewoon echt niet goed. Hij eindige die reeks met een prachtige pas tegen de wind in op Vlap, maar hij had het niet, hoor. De hele wedstrijd niet.

2. Natuurlijk zijn we vol lof over Jizz Hornkamp en zijn nieuwe rol. Maar hij werd toch een paar keer flink makkelijk voorbijgelopen. 

3. Altijd als het dreigt gevaarlijk te worden voor ons doel, wordt het direct levensgevaarlijk. Of voelt dat alleen maar zo?

4. Een tegengoal in blessuretijd van de eerste helft wanneer er niet eens tijd wordt bijgetrokken. Zoiets kan ook alleen ons gebeuren...

5. Tof, hoor, al die kinderen in het stadion. Vind ik echt. Maar dat gedonder met die papieren vliegtuigjes moeten ze niet doen. Dat was alleen cool toen ik die leeftijd had.

6. Lammers speelde niet zijn beste wedstrijd. Dat kan een keer gebeuren. Maar waarom moest hij eraf? Een spits haal je er nóóit uit als je wilt winnen. Nooit. En zeker niet in de slotfase. Nimmer. En al helemaal niet Sam Lammers. Never. Goh, wat stom.

7. Ons heroïsche gelijkspel bij Ajax blijkt de bitcoin van de Eredivisie. Hij wordt met de week minder waard.

8. Op veler verzoek van een aantal ’Facebookvrienden’ plaats ik hier, onvrijwillig maar toch, een onvertogen woord over Jan Olde Riekerink. Weet je wat? Ik plaats er zelfs drie. Allemaal synoniemen. Kies de leukste er maar uit: onbetamelijk, onkies, onfatsoenlijk.

9. Ik kijk op dit moment de documentaire over Sunderland op Netflix. Die wonnen eens driehonderdvierenzestig dagen niet in eigen huis. Zo ver zijn wij nog niet, maar ik kan me alsnog volledig voorstellen hoe zij zich gevoeld moeten hebben.

10. Volgende week krijgen we koploper PSV op visite. We zetten de koffie en drie punten alvast klaar.

Tien keer raak:

1. Michel Vlap is clubtopscorer. Wie had dat gedacht. Er was maar een klein zetje voor nodig, maar hij stond er. Want hij was er. Onze Michel Vlap.

2. Persoonlijk vond ik het mooi dat Mihajlovic, ondanks de fraaie invalbeurt tegen Vitesse vorige week, gewoon weer in de basis stond. Hij is te goed om geen kans te krijgen.

3. Zoals die laatste acht minuten voor rust. Zó moeten we spelen. Blessuretijd niet meegerekend, uiteraard. Maar we zagen druk, voorzetten, kansjes, vertrouwen, fanatisme en combinaties. Dan gaan we er vanzelf weer luidruchtig achter staan allemaal. Die eerste helft was sowieso het probleem niet.

4. Ik bespeurde toch wat schuldgevoel van de muntprijsbepalers over de recente verhoging. We krijgen nu namelijk vijfentwintig centiliter bier in plaats twintig. Prima gedaan. In mijn geval kreeg ik vijf centiliter extra schuim. Een prima deal.

5. Ook een woord van dank aan de scheidsrechter. We praten de laatste weken alleen nog maar over de VAR, maar deze scheidsrechter van vlees en bloed deed het helemaal mooi. Dank, Danny Desmond Makkelie.

6. Woudenberg deed helemaal niets fout. Dat is wel knap, hoor. Die jongen werd totaal verguist en uitgekotst en nu vinden we het volstrekt normaal dat hij op alle fronten zekerheid biedt op links.

7. Het is toch wel knap dat Jaap Stam van het zwalkende PEC een met vertrouwen voetballend team heeft weten te maken. Het kwam ons niet zo goed uit, maar verdient zeker een compliment. Well done, Djeep.

8. We zagen Dennis Johnsen eindelijk eens een keertje met eigen ogen in een shirt met pompeblêden in het Abe Lenstra Stadion spelen. Niet zo goed als zijn invalbeurt tegen Vitesse, maar ach. Dat komt nog wel.

9. Wat Hornkamp overkwam tegen Van Duinen, veroorzaakte Van Bergen bij Kenneth Paal, die soms net zo aan de grond genageld stond als zijn achternaam doet vermoeden.

10. PEC is niet op ons uitgelopen, NAC is niet op ons ingelopen, dus laten we (niet) op de zaken vooruitlopen: we degraderen niet. Denk ik.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand