Natafelen met Redmer | Het was een wonderlijke avond in Arnhem

Na een minuut hadden we voor kunnen staan, na drieëntwintig minuten stond het dan toch ineens weer gelijk en aan het eind staat er op de één of andere manier een gelijkspel op het bord waar  we een minuut eerder nog leken te verliezen met twee doelpunten verschil. Het was een wonderlijke avond in Arnhem.

We speelden tegen een tegenstander die een beetje lijdt onder hetzelfde broze complex als wij. Vitesse heeft voldoende talent, krijgt lekker vaak goals tegen en presteert wisselvallig.  Dat herkennen wij wel. En dus leek het een tegenstander waar wij wel mee uit de voeten zouden moeten kunnen. En op zich konden we dat ook wel. We speelden namelijk best goed en dat hadden we deels te danken aan Vitesse, maar ook grotendeels aan onszelf.

Maar op de een of andere manier ging het toch weer bijna mis. Bijna. Want die laatste zeven minuten van de wedstrijd leken wel op een finale van The Voice of Holland: na vijftien keer op het verkeerde emotionele been te zijn gezet en te hebben geleefd tussen hoop en vrees, was er de berusting in een uitslag waar iedereen ergens wel mee kon leven en verdwijnt in de massale anonimiteit der uitslagen. Ik weet ook niet meer wie drie jaar geleden The Voice won. Of van ieder ander jaar.

Terug naar het voetbal. Er had meer ingezeten. We speelden zó veel beter dan tegen AZ en zó veel meer naar onze mogelijkheden. Dat geeft dus vertrouwen voor de komende wedstrijden. Maar dat zeiden we na de bekerwedstrijd in Amsterdam ook. En dan zijn het nog thuiswedstrijden ook. Niet onze favorietjes momenteel. Anyway: dit was een lekker puntje.

Nog twintig puntjes.

Tien keer mis:

1. Het maakt onze defensie natuurlijk niet beter, maar die verdediging van Vitesse is er natuurlijk ook eentje om voor naar de Primera te fietsen en daar een afzichtelijke ansichtkaart te kopen inclusief postzegel en die vol te kalken met analytische teksten over diezelfde verdediging en die bij de dichtstbijzijnde brievenbus te posten om naar je ouderlijk huis te sturen.

2. Het niet dat ik nog wat extra pekel in de wonden van vorige week wil strooien, maar hadden we toen niet minimaal een puntje kunnen pakken als we toen gedaan hadden wat we nu deden?

3. Het is goed nieuws voor de trotse bezitters van een Fox-abonnement, ellendig nieuws voor seizoenkaarthouders en voor mij maakt het niet uit, want ik ben beide: wij kunnen alleen maar goed voetballen in uitwedstrijden.

4. Arnold Bruggink zei het goed in de rust. ‘Heerenveen heeft te veel kijkers.’ Hij doelde daarmee niet op de het aantal mensen dat afgestemd had op het tweede kanaal van FOX, trouwens. Wat hij bedoelde was, denk ik, dat we te vaak dingen laten gebeuren waar we vooraf iets aan hadden kunnen doen. En dat klopt wel.

5. Ik was supportunistisch pissig. Op de tegendoelpunten, het gelijkspel, op Vitesse en ook wel een beetje op onze elf mannen. Ik vond het namelijk een goede pot. Van ons, wel te verstaan. En dus vond ik het puntverlies, want zo voelde het. even onnodig als onterecht.

6. Ranglijsttechnisch gezien schieten we met dat ene puntje, hoe terecht en bemoedigend ook, niet zo heel veel op.

7. Moeten we het hier over dat eerste moment in de eerste minuut hebben? Zelf denk ik dat de bal niet over de doellijn was. Anderen denken van wel. Hoe dan ook is het verrekte jammer dat Van Bergen het leder er niet (helemaal(of juist wel?)) in wist te prikken...

8. Volgens eerder genoemde Arnold Bruggink haalt de VAR de emotie uit het spel. Sloeg nergens op. Volgens mij kregen we juist tienduizend emoties voor de prijs van één in de slotfase. Lekker, man. Nu wel.

9. Ik roep al maanden om een echte kans voor Mihajlovic, maar ik vrees dat hem nu weer een echte kans op een echte kans door de neus geboord is door de goede invalbeurt van Johnsen. Goed nieuws verpakt in slecht nieuws. Of andersom.

10. Nu twee thuiswedstrijden op rij... Angst en beven. Knikkende knieën. Dun door de broek. ‘Oh ow’ Teletubbiestyle.

Tien keer raak:

1. Jongens, toch. Jizz staat plotsklaps in de basis na een spoedcursus ‘Rechtsbackje Spelen’, want hij is nu schijnbaar goed genoeg om Floranus te vervangen. En dat deed hij toch ook best leuk, hè?

2. Zo, dat was een lekkere openingsfase! Als meest aangeschoten ploeg in het eerste halfuur begonnen we zowaar eens sterk. Ik ging er even lekker voor zitten.

3. Kik Pierie is achttien jaar en een beetje en is nu al bezig een dikke eindbaas te worden in voetballen. Toen ik zo oud was... Ach, laat ook maar. Kik Pierie!

4. Ze zullen het vorig jaar op de training samen nooit hebben kunnen bevroeden, maar die Woudenberg speelde Ødegaard vakkundig uit de wedstrijd.

5. Dennis Johnsen is een wederverrijking. Toen hij erin kwam, kwam er weer schwung. Die paar passjes, dribbels, voorzetten en schoten verraadden zijn klasse en onthulden onze hoop.

6. Hoewel Jizz Hornkamp prima als rechtsback debuteerde, viel Sherel Floranus prima in. Mag ook wel eens gezegd. Het deed mijn menselijke voetbalhart in elk geval goed.

7. Wie had voorspeld dat ‘ie ooit in het rake lijstje zou komen, was voor gek verklaard, maar hij staat er echt: de VAR. 

8. Misschien zijn we al snel tevreden tegenwoordig en soms is dat helemaal niet erg. We vonden het allemaal een goede wedstrijd en dat is na de sof van vorige week wel wat we even nodig hadden. Het was bij vlagen gewoon ook echt een goede pot.

9. We kunnen weer een wedstrijdje afstrepen van het moeilijke beginprogramma van dit kalenderjaar. Nog even wat stiekeme puntjes pakken tegen PEC en PSV en we kunnen weer punten graaien en naar de subtop loeren.

10. Wij hebben straks, maar eigenlijk nu al, een voorhoede om van te smullen. Vleugelspeler met een actie en dribbel, een spits met techniek en scorend vermogen en een nummer tien die weet wanneer hij moet komen en blijven. Alles komt goed.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand