COLUMN | Hangend in het midden

( 3 reacties)
COLUMN | Hangend in het midden

Jordy Bruijn staat inmiddels drie seizoenen onder contract bij SC Heerenveen, maar hij heeft nog steeds geen basisplaats veroverd. Als naar het aantal middenvelders wordt gekeken is dat niet zo vreemd, maar de Amsterdammers heeft wel kwaliteiten die deze ploeg lijkt te missen.

Dat hij kan voetballen is wel duidelijk als je de gehele jeugdopleiding van Ajax doorloopt, maar de laatste stap naar het eerste elftal bleek te groot. Dat wilde hij in het Abe Lenstra Stadion wel doen, maar ook hier moet hij zijn wedstrijden vooral spelen in het beloftenelftal op maandagavond op een afgelegen veld met tien supporters langs de zijlijn. Het is een schril contract met zijn invalbeurten in het stadion, waar de supporters altijd lovend over hem zijn als hij binnen de lijnen komt.

Bruijn is zo’n speler die elke invalbeurt zijn visitekaartje afgeeft, maar gek genoeg krijgt hij nooit een kans in de basis. De middenvelder heeft een goede inspeelpass, een actie in de diepte en daarnaast is hij ook een speler die het vuile werk wel opknapt voor zijn medespelers. Bruijn is een 'klootzak' in het veld en die lijkt de ploeg nu wel eens te missen tijdens wedstrijden. Even een slimme overtreding maken waardoor de tegenstander niet snel kan uitbreken of een overtreding die even de snelheid uit de wedstrijd haalt.

Aanvallende middenvelder, rechtsvoor, linksvoor, hangende spits of verdedigende middenvelder. Het zijn allemaal posities waar Bruijn uit de voeten kan en dat is misschien wel zijn zwakte. De trainer weet niet wat zijn beste plek is op het veld en zelf gaf hij als eens aan dat hij dat ook niet wist. "De trainer kan me overal gebruiken, dat betekent dat ik me op alle punten moet verbeteren en een completere voetballer moet worden", vertelde hij aan FeanFan.

Wellicht kan hij zich makkelijker op een vaste positie richten als er in de winterstop nog wel een aantal spelers vertrekken. SC Heerenveen zit de eerste seizoenshelft met een overschot aan middenvelders en daardoor is het voor Jan Olde Riekerink elke wedstrijd lastig om een goede keuze te maken. Elke middenvelder heeft andere kwaliteiten en dat maakt het moeilijk om je als wisselspeler in het elftal te knokken.

Thorsby is de speler die de hele wedstrijd blijft knokken en zijn man kan uitschakelen, Rienstra zorgt er met zijn coaching voor dat het team bij elkaar blijft, Vlap is er voor de diepgang en moet de creatieve oplossing zoeken, Kongolo is er voor de fysieke strijd, Kobayashi wordt gebruikt om zich aanspeelbaar te maken tussen de linies en van daaruit de beslissende pass te geven, Van Amersfoort is er voor de opportunistische speelwijze met lange ballen en Bruijn kan eigenlijk overal spelen en haalt op elke positie een voldoende.

Bruijn zijn contract loopt na dit seizoen af en hij is zelf nog niet bezig met een verlenging of een vertrek uit Friesland. Afgelopen zomer kon de speler ook vertrekken, want er lag een aanbieding voor hem op tafel. De club wilde hem echter niet laten gaan en dat geeft aan dat ze wel degelijk een plan met hem hebben. "Ik ontwikkel me hier nog steeds. En wie zegt dat ik ergens anders wél had gespeeld? Stel dat ik naar een andere club was gegaan. Dan kwam ik binnen als speler van Jong Heerenveen. Het is beter als je binnenkomt met vijftien Eredivisiewedstrijden achter je naam", vertelde hij in de Leeuwarder Courant.

Bruijn is niet alleen een goede voetballer en een perfecte twaalfde man voor de trainer. Het is ook nog een speler die niet bij het minste of geringste begint te klagen dat hij niet genoeg speeltijd krijgt. Wellicht wordt dat deze winter beloond als er een middenvelder vertrekt bij de eredivisionist. De supporters heeft hij al overtuigd met zijn invalbeurten. Nu alleen Jan Olde Riekerink nog.

Julian Atema

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 6 Dec 2018 om 09:50
    Iedere keer weer als ik naar studio sport zit te kijken naar de wekelijkse competitie, zie ik ze weer allemaal "voorbijgaan " , al die spelers die bij Heerenveen gespeeld hebben én (dat is zo ergerlijk) waarvan het grote gros hier afgeserveerd is als zijnde "niet geschikt/goed genoeg " ! En dan spelen ze geweldig ook nog. Dan kijk je naar SP en moet (ik) tegen mijn mede kijkenden steeds maar weer zeggen " ook van ons geweest" , okay " ook die was bij ons" . En zo bijna de hele uitzending . .....vraag mij dan af, hebben dat nou meer h'veen kijkers/supporters ?? Resume, hoop niet dat ik dit straks ook over Jordy Bruijn moet zeggen..
  • 5 Dec 2018 om 13:18
    Zonde. Beter dan een Kobayashi of van Amersfoort vind ik. Mag best meer speeltijd krijgen. Al vind ik het middenveld met Thorsby, Rienstra en Vlap wel goed.
  • 5 Dec 2018 om 13:16
    helemaal eens met deze columnist.
zondag 4 augustus 2019
12:15
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›