Nieuwenhuis: ''De situatie van Heerenveen is veel droeviger''

Voetbal International pakt vandaag uit met een groot artikel over de voetbalbolwerken in Heerenveen en Groningen. Volgens Pieter Nieuwenhuis, directeur van adviesbureau Hypercube, moet vooral de club uit Friesland zich zorgen gaan maken. 

"Groningen heeft namelijk het vijfde verzorgingsgebied van Nederland", legt hij uit. "Zodra zij beter gaan spelen, gaat het publiek vanzelf weer komen. Dat is het grote voordeel van de ligging. De potentie is er wel, ze moeten er alleen voor zorgen dat ze sportief weer de stijgende lijn oppakken. De situatie van Heerenveen is veel droeviger", constateert Nieuwenhuis. 

"Die club ontleent haar plek in het Nederlandse voetbal aan de revolutionair Riemer van der Velde", blikt hij terug. "Die wist als eerste Nederlandse voetbalbestuurder hoe belangrijk het was je te wortelen in het midden- en kleinbedrijf. Daardoor kreeg Heerenveen een enorme businessclub en met het geld dat ze daaruit haalden, hebben ze hun voetbal een impuls gegeven", weet Nieuwenhuis. 

"Die grote businessclub is er niet meer, maar wat voor Heerenveen nog veel erger is: clubs met een veel rijker verzorgingsgebied hebben dat kunstje afgekeken en overgenomen", beseft hij. "Daardoor is de relateive positie van Heerenveen afgebrokkeld. En ze hebben in hun verzorgingsgebied van drie kanten met bedreigingen te maken: Groningen, PEC en Cambuur. Als er in Leeuwarden een nieuw stadion komt staan, wordt dat probleem voor Heerenveen nog groter", besluit Nieuwenhuis pessimistisch. 

FC Groningen ligt op apegapen onder in de Eredivisie, bij SC Heerenveen is de terugloop van bezoekers en sponsors alarmerend. Elk afgebrokkeld bastion heeft zijn eigen verhaal (PRO). https://t.co/0xMfxYPNVg

— VI (@VI_nl) November 8, 2018
Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand