COLUMN | Modderpoel in Varazdin

( 3 reacties)
COLUMN | Modderpoel in Varazdin

Herkennen jullie de man op deze foto nog? Vast niet. Misschien helpt het als ik zijn naam noem: Miljenko Mumlek, kortweg Mumlek. Net zoals op het blauwe shirt met rugnummer 30 dat hij op 5 november droeg tegen Heerenveen. Hij is het gezicht van mijn allereerste SC Heerenveen-trauma.

Nu bijna twintig jaar later - en tien jaar voordat we AC Milan troffen in de UEFA Cup - kan ik nog altijd de vlagen van verbijstering voelen na die modderpoelwedstrijd in Varazdin. Onbegrip. Verslagenheid. Leegte. Voor mij - toen elf jaar, met vriendjes de wedstrijd kijkend op de basisschool - lag winst en verlies nooit eerder zó dicht bij elkaar.

Twee weken eerder (22 oktober 1998) mocht ik voor het eerst mee naar het Abe Lenstra Stadion om een Europa Cup-wedstrijd te zien tegen hetzelfde Varteks. De goals van Heerenveen (Dennis de Nooijer en Johan Hansma) kan ik me niet meer herinneren, maar wel dat iedereen baalde van die ene tegengoal van Varteks. Een goal van ene Mumlek.

De heenwedstrijd werd op een normale tijd (20:00 uur) gespeeld maar vreemd genoeg vond de return plaats om 13:00 (of 13:30) uur in de middag, waardoor veel fans de wedstrijd waarschijnlijk hebben moeten missen. Gelukkig kon men op de basisschool in Tjalleberd - waar de leraar ook fan van Heerenveen was - prioriteiten stellen en mochten we de wedstrijd kijken in de bibliotheek.

Omdat het net als in het Abe Lenstra Stadion ook in Kroatië na negentig minuten 2-1 staat (goals van Radoslav Samardzic, Miljenko Mumlek en Faik Kamberovic), moet er verlengd gaan worden. In de 99e minuut maakt Varteks de 3-1 (wederom Kamberovic) en negen minuten lang lijkt SC Heerenveen uitgeschakeld. Tot de 117e minuut, als Jan de Visser met een kansloos ogend schot het eens van afstand probeert.

Vanwege de erbarmelijke omstandigheden weet De Visser dat hij niet via de grond moet schieten en dus vliegt de bal op een maximaal anderhalve meter hoogte richting de gespannen wachtende doelman Ivica Solomun. Gelukkig daalt de bal op het juiste moment en komt het vlak voor de doelman in de modder terecht. Of het een blunder was of niet, de bal zit erin en 3-2 is voldoende om door te gaan!!

Afgelopen week ontving ik het shirt dat De Visser van plan was om te dragen in het vervolg van de Europa Cup II. Het zwart-grijze uitshirt van Fila met Batavus voorop had zijn naam al achterop staan, maar werd niet gebruikt in de duels met Amica Wronki en Varteks Varazdin, waarin Heerenveen in een rood tenue moest opdraven. Toch is het een mooi aandenken aan de eerste échte Europese campagne van onze Friese trots.

Inmiddels weet ik dat Kroatië een prachtig land kan zijn, maar die middag zagen we vooral een grote modderpoel. Op YouTube zijn de beelden vanuit Kroatisch online gezet. Na de goal van De Visser valt tussen de pixels door te zien dat Mumlek drie minuten voor tijd van dichtbij de 4-2 binnen tikt. Weer die verdomde Mumlek.

Marcel Koppers

Foto: Regionalni

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 18 Oct 2018 om 14:53
    Ik had er vrij voor genomen om.het te kunnen zien. Mooi die Europa cup sfeer van wedstrijd bij daglicht innzo'n oostblok stadion. Maar heel zuur was het wel sat we eruit vlogen.
  • 18 Oct 2018 om 14:14
    Zo'n typische Europacupwedstrijd die Nederlandse clubs altijd verliezen.
  • 18 Oct 2018 om 14:11
    Deze wedstrijd herinner ik mij nog goed. Het gaf en geeft je zo'n beroerd onderbuikgevoel. Heerenveen had in feite een veel betere ploeg en verloor van Vartek Verazdim ofzo.. Grrr
dinsdag 23 april 2019
19:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›