Natafelen met Marcel | Hoop en vrees verdeeld over twee helften

( 4 reacties)
Natafelen met Marcel | Hoop en vrees verdeeld over twee helften

Wetende dat het halen van een resultaat op Woudestein lastig zou worden, lagen de verwachtingen van de fans vooraf niet al te hoog. Niet voor niets waren er 'maar' honderd fans meegereisd. In de eerste helft leek het erop alsof de spelers er precies zo in stonden.

Het geeft niet dat je in fases van de wedstrijden de onderliggende partij bent, maar Heerenveen was dat tegen Excelsior gewoon de hele eerste helft. Met Ryan Koolwijk als de pion waar het om draaide, vonden de Rotterdammers telkens een vrije man op het middenveld en voelde Heerenveen zich als een oppositiepartij tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Dat het vervolgens wél liep in de tweede helft was te danken aan het ingrijpen van Olde Riekerink, maar komt tegelijkertijd met de vraag waarom er niet vanaf het begin zo werd gespeeld? Arber Zeneli is al weken uit vorm en Yuki Kobayashi is net zo wisselvallig als het team. Zonder hen lukte het Heerenveen waarempel om drie keer te scoren in de tweede helft.

Het was niet voldoende om te winnen, maar biedt wel het nodige vertrouwen richting het uitduel met VV Katwijk, dat in de huidige vorm van Heerenveen nog een heus probleem kan worden.

Maar dat is iets voor woensdag, nu eerst nog even tien dingen die raak waren en tien missers. Keurig verdeeld over twee helften.

Tien keer mis:

1. De hele eerste helft.

2. De manier waarop Dave Bulthuis zich op de achterlijn liet uitspelen door Omarsson. Pijnlijk. De volgende keer maar eerst maar even de beentjes bij elkaar houden voordat je gaat klagen over een gebrek aan bereidheid bij anderen, Dave.

3. Waar mogelijk nog pijnlijker was de manier waarop Bulthuis vervolgens voor een achterbal appelleerde. Het zag er meer uit als een schreeuw van wanhoop dan wat dan ook.

4. In het stukje dat Redmer wél kon meekijken zag hij voldoende voor de tweede misser van zaterdagavond: Zeneli heeft werkelijk nog helemaal niets goed gedaan. Absurd slecht. Tegen Katwijk woensdag maar even op de bank.

5. Eigenlijk ging het al zeventien keer mis voor Heerenveen in zes (!) wedstrijden. Volgens statistiekenkenner OptaJohan is het een evenaring met het seizoen 1994/95. Dan is er zeker wat mis.

6. Van Luigi Bruins is toch wel bekend dat hij een goed afstandsschot in zijn benen heeft. Toch mocht hij de bal aannemen, zijn ploeggenoten individueel om toestemming vragen, om vervolgens hard uit te halen in de lange hoek.

7. Nemanja Mihajlovic werd zo niet gemist, dat zijn collega's een minuut doorspeelden voordat Kik Pierie in de gaten kreeg dat hij een blessurebehandeling nodig had. Niet veel later ligt Luigi Bruins op de grond en schiet een Heerenvener de bal direct buiten. Prioriteiten.

8. Slechts twee minuten blessuretijd na vier wissels, drie goals en nog wat blessurebehandelingen. Jizz Hornkamp had ook niet meer dan dat nodig, maar je vraagt je af wat de vierde official in de tweede helft aan het doen was.

9. Vorig seizoen vestigden Dave Bulthuis (herstel: Kik Pierie) en Daniel Høegh een record qua aantal keren overspelen. Kennelijk wilde Sherel Floranus ook dolgraag op datzelfde lijstje komen, want vrijwel het enige dat hij met de bal deed was het terugspelen op Høegh.

10. Kunstgras in de Eredivisie is en blijft altijd een misser.

Tien keer raak:

1. Ongeacht de uitslag: het opstellen van Mitchell van Bergen als rechtsbuiten biedt Heerenveen zoveel meer diepgang. Niks ten nadele van Michel Vlap, maar een rechtsbuiten is hij niet.

2. Vorig jaar hadden wij de Noorse Messi, nu loopt er bij Excelsior een mini-Messi rond in de vorm van Matthew Edwards. Hij speelt weliswaar bij de tegenstander maar ik kijk er nu al naar uit om hem in 2019 in het Abe Lenstra Stadion te zien. Kik Pierie kreeg dansles.

3. Collega Frank Beenen schreef ooit een column over het gebrek aan een luchtmacht bij Heerenveen. Nou Frank, volgens mij hebben ze bij de club meegelezen. Met onder meer Dave Bulthuis en Morten Thorsby zijn onze dode spelsituaties tegenwoordig gevreesd.

4. Het schot van Luigi Bruins was zo raak, dat het net in de goal halverwege de wedstrijd vervangen moest worden.

5. Toen bleek dat Vlap en Mihajlovic erin zouden komen, vroegen we via Twitter wie eruit moesten. Het antwoord was vrij eenduidig: Zeneli en Kobayashi en zo geschiedde. Zelden waren fans en trainer het zo met elkaar eens als gisteravond.

6. Michel Vlap is niet de nieuwe Messi en ook niet de nieuwe Daley Sinkgraven. Maar hij heeft iets dat niemand in deze selectie heeft. Wie het weet mag het zeggen, maar geef die jongen toch een kans op 10 en laat twee fysiek sterke jongens (en niet Kobayashi) achter hem spelen.

7. Morten Thorsby staat ondertussen alweer gedeeld vijfde op de topscorerslijst. Als hij zo doorgaat komen geïnteresseerde clubs in de winter hopelijk wél met een concreet bod.

8. In plaats van vijf tegengoals waren het er nu maar drie. Er zit toch een soort van vooruitgang in.

9. Jizz Hornkamp!!!!!!!

10. Netflix biedt uitkomst voor heel veel dingen, maar zal nooit een doelpunt scoren in de laatste minuut. Noch zal het de vreugde bieden zoals Hornkamp gisteren deed. Lang leve voetbal!

Marcel Koppers

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 23 Sep 2018 om 18:38
  Op basis van de tweede helft zou je zeggen dat het linkerrijtje er misschien net aan nog in zit dit jaar.
 • 23 Sep 2018 om 17:56
  wat heeft Dave Bulthuis Marcel aangedaan ,heeft die zijn fiets gestolen?
 • 23 Sep 2018 om 14:56
  9. Mis: Mis! Het waren Pierie en Hoegh die elkaar vorig seizoen heel goed konden vinden in het veld.. https://www.voetbalprimeur.nl/videos/798477/ridicuul-moment-bij-heerenveen-effe-serieus-zeg-jezusmina-.html
 • 23 Sep 2018 om 14:41
  Alle punten eens. Behalve het punt over de 4e man. De scheidsrechter bepaald de extra tijd, niet de 4e man. Maar eens dat het er meer hadden moeten zijn.
zondag 4 augustus 2019
12:15
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›