COLUMN | De nieuwe Luka Zahovic

( 4 reacties)
COLUMN | De nieuwe Luka Zahovic

Medelijden hoeven we niet te hebben met Nicolai Naess, maar heel gelukkig zal de 25-jarige Noor nog niet zijn geworden van zijn tijd in Heerenveen. Ook dit seizoen zal hij voornamelijk zijn wedstrijdjes moeten gaan spelen op sportpark Skoatterwâld. Wie tussen de regels door weet te lezen, kon dat vorig jaar al bij zijn presentatie voorspellen.

"De middenvelder, die ook in de verdediging uit de voeten kan, tekent een contract voor twee seizoenen met een optie voor een jaar", viel te lezen op de officiële website. Sindsdien bestaat er nog steeds discussie over twee zaken: hoe moeten we z'n naam nu uitspreken (Ness?) en waar kan hij nu eigenlijk het beste spelen?

Los ook nog van dat tweejarige contract, waaruit niet heel veel vertrouwen blijkt (zie ook Marco Rojas), was die bewuste aankondiging tekenend voor de komst van Naess. Een jaar later weten we nog steeds niet waarom er voor hem een transfersom is betaald aan het Amerikaanse Columbus Crew én waarom de club hem al jaren op het oog had.

In het verleden kwamen spelers als Luka Zahovic, Patrik Ingelsten, Tarik Elyounoussi en Philip Haglund om vergelijkbare redenen ook niet aan bod. Spelers die in meerdere linies inzetbaar zijn, zijn vanwege hun multifunctionaliteit vooral handig om op de bank te kunnen zetten. Zo kun je namelijk met één speler meerdere posities invullen, al zijn vaak op al die individuele posities betere spelers te vinden. Zoveel heb je er dus uiteindelijk niet aan.

In het geval van Elyounoussi en Zahovic was er overigens nog een ander manco: ze waren het gewend om als tweede spits te fungeren in een 4-4-2-opstelling. De keren dat Heerenveen het afgelopen decennia met twee spitsen speelde, was de eerste meestal onbetwist basisspeler en had de tweede het (imposante) postuur van Niklas Tarvajärvi of Henk Veerman. Elyounoussi en Zahovic waren beide mini-voetballers en tevens niet de acties in huis om op de vleugel te spelen.

Ook Michel Vlap lijkt nu een beetje slachtoffer te worden van zijn multifunctionaliteit. Hij kan prima op '10' spelen, maar daar heb je ook Thorsby en Rienstra al rondlopen. En dus speelde hij onlangs al als rechtsbuiten, zeker nu Zeneli met zijn vorm worstelt ook Mihajlovic nog niet overtuigd. Michel zal niet klagen, maar hij zal zich ongetwijfeld afvragen wat de club nu eigenlijk met hem van plan is.

Als kind van de club én publiekslieveling zullen zijn kansen op zijn favoriete 10-positie zeker blijven komen. Nicolai Naess zal naar eigen zeggen blijven strijden, maar is ondertussen centraal achterin de vierde keuze achter Daniel Høegh, Dave Bulthuis én Kik Pierie. Als de clubs er nu wél uitkomen, zal hij in de winterstop ongetwijfeld terugkeren naar het Noorse Stabaek, waar ze hopelijk wel weten op welke positie hij moet gaan spelen.

Dan kan Gerry Hamstra op zoek naar een nieuwe verdediger of Vanja Drkusic op laten schuiven in de hierarchie. Van hem is wél 100% zeker dat het een centrale verdediger is en dat lijkt mij voor alle partijen wel zo duidelijk.

Marcel Koppers

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 14 Sep 2018 om 01:03
  Als je beter bent dan je concurrenten speel je.. een trainer stelt graag de spelers op waarmee hij denkt de wedstrijd te winnen. Hoe multifunctioneel je ook bent, je zet een betere speler niet op de bank om iets achter de hand te hebben voor meerdere plekken om diegene vervolgens nooit te brengen en dus nooit gebruik te maken van die kwaliteiten. Ondanks dat ik dit zeg had ik hem graag meer kansen zien krijgen, maar wellicht komt dat meer vanwege zijn in mijn ogen goede uitstraling dan dat ik daadwerkelijk weet heb van zijn kwaliteiten
 • 13 Sep 2018 om 22:41
  Jaja....
 • 13 Sep 2018 om 17:50
  Toch een mooi stuk zo. Klopt helemaal. Zal toch ook met een stukje ( mis) scouting te maken hebben. Gebeurt wel vaker toch.
 • 13 Sep 2018 om 13:07
  Ik vrees dat ook Rojas en Mihajlovic in deze categorie komen.
dinsdag 23 april 2019
19:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›