Homepage » Hoofdnieuws » COLUMN | Platte huur

COLUMN | Platte huur

( 1 reacties)
COLUMN | Platte huur

Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik las. Ik wist ook niet wat het was. Platte huur. Het klinkt niet des voetbals en het klinkt ook niet heel verleidelijk. Maar dat laatste zal ook precies de reden zijn waarom sc Heerenveen dus niet iets plat gaat huren.

De eerste vraag is dan wat er precies niet plat gehuurd gaat worden. Het is dus in ieder geval geen kar om de selectie ergens in mei stapvoets door juichend Heerenveen te rijden. Ik heb voor de zekerheid ook nog even opgezocht of er niet ergens een getalenteerde linksback rondloopt die Platte heet en we dus alsnog laten lopen. Niets van dat al.

We huren een spits. Van PSV. Zijn naam is Sam Lammers en we huren hem dus niet plat. Dat nieuws is tweeledig. Deel één (het feit dat Lammers bij ons komt spelen) klinkt prima. Ik hoor al een tijdje van mensen die mensen kennen die iets van voetbal weten dat Lammers een lekker spitsje is. Of gaat worden. En dat soort spelers houden we in Friesland wel van.

Wanneer je zijn statistieken eventjes wikipedieert, blijkt dat te kloppen. Bijna één op twee voor Jong PSV en voor de jongere Oranjes heeft hij er er ook al een leuk aantal ingelegd. De paar momentjes die ik hem op tv heb zien voetballen konden me ook bekoren. En er zit een vlotte kop op. Vooralsnog is de nieuwe Sam L. hartstikke welkom.

Rest alleen de vraag over deel twee van het tweeledige nieuws: wat moeten we verstaan onder het fenomeen ‘niet-platte-huur’. Ik heb geen flauw idee. Ik huur altijd plat, denk ik. En als ik platzak ben, omdat het dan de enige optie is om toch iets leuks om handen te hebben. Als ik iets huur, doe ik dat meestal voor een korte tijd om het vervolgens tevreden en onbeschadigd terug te brengen. Dat zal met Lammers in principe ook de bedoeling zijn, gok ik.

We kunnen Lammers met een beetje fatsoen ook niet met een dubbele beenbreuk retourneren en dat zou PSV ook niet echt leuk vinden. En misschien is platzakheid wel de reden dat sc Heerenveen gaat huren in plaats van kopen. Het zou een en ander verklaren. Maar nog niet dat platte gedeelte. Het zal iets met de kleine lettertjes te maken hebben.

Ik snap ergens heus wel dat de regelaars van dit transferproject niet alle informatie met ons delen. Dat doen ze nooit en hoeft ook niet. Maar ik wil zo graag weten wat er verborgen blijft in die onzichtbare platheid. Wat hebben wij PSV beloofd? Of wat heeft PSV ons beloofd?

Krijgen we,zoals veel wordt geroepen en gehoopt, een stukje toekomstig transfergeld? Of mogen we hem zelf volgend jaar voor de nieuwwaarde min huurprijs kopen, net zoals ik mijn ski’s ooit impulsief en overbodig heb overgenomen. Krijgen we zes punten in de onderlinge ontmoetingen tegen PSV? Hoeven we vijf winters geen onderhoudskosten te betalen voor onze Philips grasgroeilampjes? Wat?

Vrijwel niemand weet het en dat zal ook nog wel even zo blijven. En tot we het weten blijven we gissen. En af en toe mopperen. Want diep van binnen vinden de meeste supporters het huren van spelers onzinnig en daar zit ook wel wat in. Maar handelshuisje spelen draait bij ons ook niet altijd uit op lopende band vol dikke worsten en een pot met goud aan het eind.

Maar ik snap het allemaal wel. Ik snap iedereen aan alle kanten van het verhaal. Mocht Lammers tegen alle verwachtingen in falen, leveren we hem gewoon weer vrijwel ongebruikt in. Maar wanneer hij op tien augustus teigenhandig PEC Zwolle vermoordt en na zijn derde goal het Friese clublogo op zijn borst tongzoent, houden we allemaal van hem omdat hij van ons is.

Uiteindelijk draait het allemaal om aantrekkelijkheid en resultaten. Die aantrekkelijkheid huurden we met Ødegaard al eens. De resultaten huren we nu hopelijk met Lammers. En dan is huren maar huren en kopen maar kopen. 

Er zijn gekochte spelers korter gebleven dan de gehuurde Lammers. Er zijn gekochte spelers die minder hebben gepresteerd dan Martin Ødegaard of zelfs Shay Facey. Er zijn gekochte spelers waar we meer geld op hebben verloren dan de huursom van Sam Lammers zal bedragen.

Uiteindelijk is platte huur is beter dan dalende waarde of stijgende ergernis.

Redmer Wijnsma

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 20 Jun 2018 om 10:26
    Ik vind m leuk! :) Kon een lach niet onderdrukken, en terechte vragen natuurlijk, maar wat je zegt, het kan allemaal best fantastisch uitpakken!
zaterdag 30 maart 2019
20:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›