COLUMN | Niet...

Ik verleng dit jaar mijn seizoenkaart niet, omdat ik al een aantal seizoenen zit te kijken naar voetbal dat niet aan mijn hooggespannen verwachtingen voldoet en de resultaten achterblijven bij die uit vervlogen decennia en betere tijden dat ik al op de tribune zat.

Ik verleng niet, omdat we wéér een trainer hebben aangetrokken die beweert voetbal te spelen om het publiek te vermaken en de jeugd een kans te geven.

Ik verleng niet, omdat diezelfde trainer er uitziet als een nuchtere Friese bier uit Pingjum die zijn bos grijzende haren heeft laten verwapperen aan het roer van zijn platbodem op het Pikmeer.

Ik verleng niet, omdat we onze beste aanvallende verdediger kwijt lijken te raken aan een club die daar waarschijnlijk weer driehonderd procent winst op gaat maken.

Ik verleng niet, omdat er altijd iets is dat op hommeles lijkt in de burelen van het stadion.

Ik verleng niet, omdat er beschamende hoeveelheden kritiek geleverd worden op een spits die, net als de rest van het team, niet het beste seizoen van zijn leven speelde.

Ik verleng niet, omdat het stadion net zo snel leegstroomt als brakke diarree in een lekke vergiet.

Ik verleng niet, omdat we weer geen Europees voetbal hebben weten te halen en dus weer een jaar geen duur vriendentripje mogen boeken naar een nietszeggende voorrondewedstrijd in een leeg stadion in een buitenwijk van een Albanees provinciestadje.

Ik verleng niet, omdat we na jaren van ambtenarij en financieel gehannes nog steeds trainen op een verouderd trainingscomplex waar de topsportcultuur achter verbleekte douchetegels is verstopt en de meeste innovatie zich in de doucheputjes bevindt.

Ik verleng niet, omdat er blijkbaar sponsoren zijn die hun affiniteit met- en loyaliteit aan de club afmeten aan prestaties en individuen.

Ik verleng niet, omdat we al negen jaar en één week geen prijs van betekenis hebben gepakt.

Ik verleng niet, omdat je nondeju zes trappen op moet lopen voordat je van de kleedkamers in het spelershome bent.

Ik verleng niet, omdat die mevrouw achter mij er na al die jaren nog steeds zit en onverminderd het gehoor en geduld van mij en mijn vakgenoten tart met allerlei zinloosheden en semi-voetbalgerelateerd geraaskal.

Ik verleng niet, omdat clubs die nog nog niet zo lang geleden achter ons aan hobbelden ons nu voorbijgestreefd zijn op allerlei ranglijsten die veel of weinig met geld en voetbal te maken hebben.

Ik verleng niet, omdat onze vorige trainer onze vorige trainer was.

Ik verleng niet, omdat het nu potverdikke al eind mei is en we nog steeds geen speler aangetrokken uit de categorie ‘Schier Onhaalbare Spelers Met Te Veel Eisen En Te Weinig Zefkennis’.

Ik verleng niet, omdat wij als brave supporters de spelers en elkaar alleen figuurlijk de hersens inslaan en niet letterlijk, zoals clubminnende radicalisten in Portugal.

Ik verleng niet, omdat spelers tegenwoordig niet meer de moeite nemen om na de wedstrijd in een plaatselijke kroeg en beschonken toestand een gelijkspel te vieren met een handjevol dronken supporters.

Ik verleng niet, omdat er nooit meer een Foppe zal komen. Of Riemer. Of Abe. Of Annie.

Ik verleng niet, omdat we niet langer het beloofde land zijn voor de toptalenten uit Scandinavië en andere winsdstreken.

Ik verleng niet, omdat we voor de talenten die nog wel willen komen niet meer dan een aanloopje zijn naar de financiële onafhankelijk die een vervolgtransfer naar een Europese middenmoter met zich meebrengt.

Ik verleng niet, omdat ik in de rust van een wedstrijd ellenlang in de rij moet staan voor een waterig biertje dat ik moet betalen met overprijsde muntjes met beperkte houdbaarheidsdatum.

Ik verleng niet, omdat ik net zo ellenlang moet wachten op alle medezwakkeblaasbezitters wanneer ik datzelfde biertje er dolgraag weer uit wil mikken in de hangende plasbakken op Zuid.

Ik verleng niet, omdat er, behalve onze vertrekkende spits, geen enkele speler als speler naar het WK in Rusland gaat, maar hooguit als supporter.

Ik verleng niet, omdat dingen beter moeten dan ze gaan.

Ik verleng, omdat alle bovenstaande punten mij eigenlijk niets kunnen schelen. Omdat de meeste ervan zelfs helemaal niet waar zijn. Dat er zaken alleen maar staan, omdat ze zo veel geroepen worden dat je geneigd bent ze daarom ook te roepen. Of zelfs vinden. 

Ik verleng, omdat ik het nooit of te nimmer over mijn pompeblêdvormig supportershart kan verkrijgen om niet te verlengen. Simpelweg omdat ik supporter ben en ik daarom beschik over het eeuwige op hoop gebaseerde vertrouwen van een clubdiscipel. Omdat Heerenveen mijn club is. Wie er ook speelt, wie er ook traint en wie er ook de baas is.

Ik verleng, omdat dat al lang geen keuze meer is, maar een al jaren geleden bepaald voldongen feit. Omdat mijn verwachtingen onverminderd hoog zijn. Omdat mijn emoties de resultaten overstijgen. Omdat ik geloof dat alles altijd beter wordt.

Natuurlijk verleng ik.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand