COLUMN | Tijd voor wat anders

COLUMN | Tijd voor wat anders

Het is tijd voor wat anders. Waarom? Simpelweg omdat het zo niet verder kan. Lang hebben we als fans erop vertrouwd dat trainer Jurgen Streppel het tij kon keren maar we stoten ons inmiddels vrijwel iedere wedstrijd weer aan dezelfde steen. Ja, het is belangrijk om de rust te bewaren en aan de lange termijn te denken en júist daarom is het tijd voor wat anders.

Streppel past in mijn ogen qua persoonlijkheid overigens uitstekend bij Heerenveen. Het is een echt voetbaldier, die geniet van mooi voetbal en die een duidelijk plan heeft hoe hij wil voetballen. Hij vangt zonder problemen klappen op als het niet loopt en zal nooit zijn spelers in het openbaar afvallen, zoals zijn voorganger Foppe de Haan bijvoorbeeld wel deed. Hij is misschien eigenwijs maar daarin wel consistent.

Om diezelfde redenen wilde ik (wellicht tegen beter weten in) ook lang blijven geloven dat de lange termijn het zou gaan winnen van de korte. Maar inmiddels moeten we constateren dat het niet meer gaat lukken. Ja, een subtopper als Heerenveen verliest elk seizoen (onterecht) wedstrijden, maar als je 21 verliest in 36 officiële duels in 2017, gaat er gewoon structureel iets goed mis. (Uiteraard ligt dat niet alleen aan de trainer.)

Voor mij was de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle de druppel. Ik kon het duel (helaas of gelukkig) niet live zien maar de eerste thuisnederlaag ooit (!) tegen PEC kwam hard binnen. De Zwollenaren beleven een goed seizoen maar waren niet per se beter. Dat er in de samenvatting uiteindelijk één Friese kans werd uitgelicht in de tweede helft, zegt heel veel en zo niet genoeg.

De daaropvolgende 1-2 nederlaag (wederom na een 1-0 voorsprong) bij Roda JC van afgelopen zondag kwam daar nog eens overheen. Je hebt de wedstrijd tot de 70e minuut - buiten een kans van Schahin - volledig onder controle maar dan raak je het na de 1-1 volkomen kwijt. Of: "Het was paniek in de tent", zoals Henk Veerman het kenmerkend omschreef. En dat kwam echt niet alleen omdat Martin Ødegaard ontbrak.

De controle kwijtraken kan een keer gebeuren, maar het is een terugkerend ritueel geworden. Of we spelen de eerste helft beroerd en daarna herstellen we het als het al te laat is. Of de eerste helft is super en daarna geven we het in de tweede helft uit handen. En iedere keer weer horen we als fans na afloop hetzelfde verhaal: we vergaten te voetballen en gingen mee in het spel van de tegenstander.

Nu ben ik geen trainer en pretendeer ik de oplossing ook niet te weten, maar dat roept toch wel een aantal vragen bij mij op. Is het wel verstandig om op deze manier te blijven voetballen? Hebben we daar wel de juiste spelers voor? Denkt deze trainer te veel in balbezit en te weinig in balverlies? Of krijgt hij instructies van dit bestuur om ten koste van alles 'aantrekkelijk en aanvallend' te blijven voetballen?

De hele situatie doet me denken aan twee jaar terug. Toen probeerde Dwight Lodeweges het ook voetballend op te lossen (met een team dat gewoon kwaliteit miste) maar lukte dat gewoon niet. Foppe de Haan stapte erin en introduceerde een realistischere tactiek, waarmee hij in die interim-periode succesvoller was dan Streppel nu (1,41 punt per wedstrijd tegenover 1,33).

Het is moeilijk om die teams met elkaar te vergelijken, maar op de cruciale posities is het zeker beter (Schaars > Van den Berg, Reza > Te Vrede). Is het dan misschien tijd om over te stappen op een nieuw systeem en proberen te gaan counteren met de snelle Henk Veerman en Arber Zeneli? Mits goed uitgevoerd, valt dat in mijn ogen ook onder 'aantrekkelijk en aanvallend' voetbal.

Lodeweges stapte destijds zelf op (ondanks dat ik drie weken eerder nog een lofzang over hem schreef) maar Streppel zal te eigenwijs is om datzelfde te doen. Hij is simpelweg té overtuigd van zijn systeem en wil gewoon niet anders. Ik stel daarmee niet dat hij de oorzaak is van de huidige crisis maar de oplossing heeft hij zeker niet.

Gerry Hamstra en Luuc Eisenga - in samenwerking met de ervaren commissarissen Hans Westerhof en Jorrit Jorritsma - zullen zich inmiddels ook beseffen dat er weinig andere mogelijkheden zijn om de vrije val van SC Heerenveen voor 2018 te stoppen. Het is tijd voor wat anders. 

Marcel Koppers

Lees ook:
Reacties ›


  • 7 Dec 2017 om 10:39
    In de winterstop een Spits erbij en Streppel vervangen , dan zul je zien dat er wel degelijk voetballend vermogen in deze groep zit, maar dan zonder het gepruts van Streppel.
  • 6 Dec 2017 om 12:40
    Het systeem Streppel:- breien, - breien, - breien, - geen echte kansen creëren,- teveel spelers voor de bal,- counter om de oren. Het ziet er allemaal verzorgd uit en geeft de waan van controle hebben (Hollandse ziekte) maar het zet geen zoden aan de dijk.De eerlijkheid gebiedt weliswaar te zeggen dat er te weinig scorend vermogen in de ploeg zit. Als je de statistieken van Reza er op na loopt, maakt hij op vorig jaar na, nooit meer dan 3 a 4 goals per seizoen. Henk is ook niet het balvaste aanspeelpunt die kansen creëert. Desondanks ben ik van mening dat er veel meer in deze selectie zit.