GASTCOLUMN | De druppel

18
GASTCOLUMN | De druppel

Vorige week stond SC Heerenveen plots weer in de spotlights van kwaliteitskrant De Telegraaf. "Er woedt opnieuw brand op de burelen van het Abe Lenstra Stadion," zo opende het dagblad zijn geheel neutrale, niet vooringenomen, objectieve bericht over het naderende vertrek van Hans Vonk.

Luuc Eisenga zou namelijk Gerard Nijkamp hebben benaderd om de positie van technisch manager Hans Vonk over te nemen. En nu komt het: "Nog voordat deze er zelf van op de hoogte is gebracht." Potverdikkeme, wat een schande! Hoe durft die Luuc dat te doen! Maar de Telegraaf is nog niet klaar met onze nieuwe voorzitter. "Eisenga is de man die in januari binnenstapte en letterlijk verkondigde dat iedereen elkaar ‘weer recht in de ogen’ moet kunnen vertellen wat er gaande is. Daar gaat hij nu zelf aan voorbij," zo schrijft Robin Jongmans. 

Het lijkt dus opnieuw niet de goede kant op te gaan in de bestuurskamers van SC Heerenveen. Wat een schande! Tenminste, dat is de insteek van de Telegraaf. Maar waar komt deze informatie vandaan? Die vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. Riemer van der Velde heeft goede lijntjes bij de grootste krant van Nederland. Hans Vonk moet vertrekken, tegen de wil van Van der Velde in, en nog voordat de club dit officieel naar buiten brengt, weet De Telegraaf dit al te melden. Met louter negativiteit en stemmingmakende termen als 'niet des-Heerenveens'. 

Exact hetzelfde scenario voltrok zich toen Jelko van der Wiel moest vertrekken. Ook dit was tegen het zere been van Van der Velde en twee dagen voordat het nieuws officieel naar buiten gebracht zou worden pakte, jawel, de Telegraaf groots uit: "Sponsors lopen massaal weg bij ontslag Heerenveen-voorzitter." Ook hier schreef Robin Jongmans hoe desastreus deze beslissing zou uitpakken voor de club. "Wanneer hij (Van der Wiel, red.) zaterdag daadwerkelijk wordt ontslagen, verdampt in één klap ruim één miljoen euro aan sponsorinkomsten," zo wist de lievelingskrant van de oud-voorzitter ons te verzekeren. Lees beide nieuwsberichten uit de Telegraaf nog maar eens door. De parallellen zijn niet mis te lopen.

Conclusie: Riemer van der Velde kan en wil SC Heerenveen niet loslaten. Nog steeds moet hij de boel achter de schermen aansturen en beïnvloeden. Is hij het ergens niet mee eens dan maakt hij zijn tegenstander zwart in de media. En het blijft hier echter niet bij. Ik neem het aantrekken van doelman Wieger Sietsma hierbij als voorbeeld. De jongeling werd al eens afgetest door onze keeperstrainer maar nadat hij bij FC Groningen een lagere aanbieding kreeg kon hier alsnog tekenen. Dit ging ten koste van A-Junior Robin Kist. Waarom Sietsma toch naar Heerenveen kwam? Van der Velde is dikke vriendjes met de opa van Sietsma. Pure vriendjespolitiek en een vorm van corruptie, zo kun je zelfs stellen.

Dit soort voorvallen, maar met name het lekken naar de media, is zeer schadelijk voor de club. De druppel die bij mij de emmer deed overlopen was de column van Eelke Lok die deze week op de site van Omrop Fryslan verscheen. "Riemer van der Velde geeft het SC Heerenveen-schip nog een paar jaar." Pardon? Wat zeg je? Ik lees het nog een keer. Het staat er echt. De ere-voorzitter geeft onze mooie club nog een paar jaar nu het contract van zijn laatste strohalm in het bestuur niet verlengd wordt. Wie heeft er nu het beste met de club voor? Wie kan iedereen ‘weer recht in de ogen’ vertellen wat er gaande is? Van der Velde op deze manier in ieder geval niet. Ik hoop dat u meeleest.

Beste meneer Van der Velde,

Het spijt me geweldig, maar u hebt in één klap al het respect dat ik voor u had weggevaagd. Hoe haalt iemand in uw positie het in zijn hoofd om bovenstaande uitspraken in de media te laten druppelen? We zijn momenteel opzoek naar een nieuwe hoofdsponsor, weet u nog? Hoe groot moet uw ego en machtslust zijn om koste wat kost de boel te willen beïnvloeden binnen SC Heerenveen?

Met dit media-offensief hebt u uw eigen glazen ingegooid. Voor mij is het tijdperk Van der Velde nu definitief afgesloten. Hierbij vraag ik u te accepteren dat er een nieuwe generatie bij SC Heerenveen aan het roer staat. Luuc Eisenga heeft het volste vertrouwen van mij en vele mede-supporters. Hij is nog maar net begonnen maar oogt sympathiek, is betrokken en zegt de juiste dingen. Daarbij is Foppe de Haan zeer positief over Eisenga, voor mij een goede indicator wat betreft persoonlijkheden.

Alstublieft, meneer Van der Velde, accepteer dat een nieuwe generatie onze club gaat sturen en hopelijk weer succesvol zal maken. Wij weten best dat er geen Champions League voetbal meer in zit. Dat hoeft ook niet, wij willen aardig voetbal zien en een goede subtopper zijn met wellicht hier en daar een uitschieter naar boven. Daar hebben we wel een mooie nieuwe hoofdsponsor voor nodig en een bestuur dat aan de toekomst kan werken zonder om de zoveel tijd te worden neergehaald in de media.

U kunt trots terugkijken op uw tijd als voorzitter bij de club. Die tijd is echter geweest. Kom gerust wedstrijden kijken in het Abe Lenstra Stadion maar laat de bestuurskamer links liggen.

Jelmer Stellingwerf

18 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 21 May 2016 om 10:24
  Inderdaad! En de telegraaf lust er wel pap van!
  Btw..Roelof de Vries leest dit wel
 • 20 May 2016 om 22:08
  @Feanup, hoe komt het dan dat elke keer als er "nieuws" uit Heerenveen komt Riemer weer ergens aan het woord komt? Hij zou ook kunnen zeggen : "ik heb daar geen zeggenschap meer, vraag het maar aan de verantwoordelijken". Maar nee, hij loopt helemaal leeg naar zijn eigen standpunt , en dus alles negatief omdat het anders gaat dan heer Riemer wenst !
 • 20 May 2016 om 21:54
  Zou iedereen moeten lezen.
  Goed verwoordt .
  Met z\'n allen achter ons nieuw bestuur.
  Forza heerenveen
 • 20 May 2016 om 21:49
  Je slaat de spijker op de kop Jelmer. Riemer moet ophouden met de club naar de kloten te helpen.
 • 20 May 2016 om 21:05
  Beste Jelmer, jouw beschrijving van de Telegraaf en hun manier sport journalistiek bedrijven is niet niet alleen komisch maar onderschrijf ik helemaal. Jouw liefde voor de club deel ik ook geheel, maar hier houdt de overeenkomst op. Dat de journalist vd gezondverstandkrant het riool induikt om ?n het potje dat Heerenveen heet te gaan roeren hoeft toch nog geen navolging te krijgen van jou? Welke directe aanwijzing heb je om te veronderstellen dat Riemer aan de informatiekraan die lekt heeft gezeten. In jouw stukje voer je nergens het bewijs aan, dus lijkt het op laster. Ik denk dat Riemer dit niet verdient. Een rectificatie lijkt me op de plaats!
 • 20 May 2016 om 19:48
  Fantastische collum!!! Ben ik het helemaal mee eens !
 • 20 May 2016 om 19:25
  Juustum!!
 • 20 May 2016 om 18:51
  Amen!
 • 20 May 2016 om 16:52
  Goede column maar een klein gedeelte van de supporters leest dit. Het overgrote deel ziet de wedstrijd en dat is het en verdiept zich niet in ( jeugd) spelers en wat wordt aangetrokken. Ze verbazen zich dat ik zoveel spelers bij naam ken en wat er speelt. Met andere woorden, ze laten het op zich afkomen. Zelf heb ik Riemer wel eens aangesproken uit verontwaardiging toen over Uth die Heracles kon kopen voor 3 ton. Gelukkig dat van Basten niet verlengde en dat Uth het wou proberen met Lodeweges, anders was ie niet teruggekomen bij Herr van Basten, dus bij Heerenveen. Ik zie hem regelmatig bij de OSSH maar toch benader je zo iemand niet gauw. Beter is het dat ie een duidelijk signaal van de supporters krijgt door middel van een spandoek want het gaat goed nu echt weer de verkeerde kant op.
 • 20 May 2016 om 16:05
  ik vraag me af of riemer weet dat de meeste willen dat hij ermee moet stoppen.
 • 20 May 2016 om 15:34
  Prima column Jelmer! Ik hoopt dat de afgelopen dagen een groot deel van de supporters, die meestal alles wel best vinden en Riemer vooral groot wensen te houden door resultaten in het verleden, eindelijk in gaan zien dat de balans tussen positief en negatief absoluut niet doorslaat naar positief voor wat Riemer de laatste jaren de club heeft aangedaan. Met een hoop egards heeft hij de titel van erevoorzitter terecht verdiend met die resultaten uit het verleden. Maar slim, of liever gezegd sluw als hij is, doet hij het er op lijken dat het teleur gaan van de club louter aan anderen ligt. Maar de rol van Riemer daarin is enorm groot. Tijd dat die man zich echt terug gaat trekken bij de club en van zijn vrije tijd gaat genieten. Iedereen blij!!
 • 20 May 2016 om 15:14
  Ik ben het zelden zo eens geweest met een columnist. It raast oan'e protters, Riemer.
 • 20 May 2016 om 14:14
  Sluit mij ook aan bij deze column!
 • 20 May 2016 om 13:42
  Geweldige column !! Het respect voor Riemer heeft mij hem ook vaak het voordeel van de twijfel gegeven, maar is nu helaas geheel verdwenen, ik hoop dat hij deze column ook leest en nog eens goed achter zijn oren gaat krabben en nu eindelijk eens afstand wil en gaat nemen van SC Heerenveen, bezoek de club als supporter en bemoei je er verder niet meer mee.
 • 20 May 2016 om 13:20
  Uitstekende gastcolumn. Riemer gooit zijn eigen goede naam te grabbel, hij heeft het zelf niet door. Blijkt toch wel een bijzonder groot ego te bezitten.
 • 20 May 2016 om 13:15
  Hear! Hear! Een hele goede column.
 • 20 May 2016 om 13:13
  Juiste conclusie!
 • 20 May 2016 om 13:11
  En sa is \'t Jelmer! Mooie analyse om eindelijk eens inzichtelijk te krijgen hoe dat irritante lekken naar de pers nou eigenlijk werkt. Op een mooie toekomst MET Eisenga en zonder Vonk en van der Velde.
Saturday 13 March 2021
16:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›