Clubiconen adviseren Jansen: ''Speel die lange bal maar op Veerman''

Trainer Johnny Jansen kan beter afstappen van zijn idee om altijd van achteruit op te bouwen. Ook zou Tibor Halilovic beter op een andere plek op het middenveld uit te voeten kunnen. Dat is althans de visie van clubiconen Riemer van der Velde en Foppe de Haan.

Van der Velde zag pas in de slotfase van het duel met FC Twente het Heerenveen wat hij graag wil zien. "Dan worden we wakker en schakelen we over naar hetgeen wat we in mijn optiek georganiseerd en beter gestructureerd vanaf het begin moeten doen", vertelt Van der Velde bij Radio Camataru. "Dus als je onder druk wordt gezet, je sneller de lange bal gaat spelen. Dat doen de grootste clubs met de beste voetballers maar wij blijven maar doorvoetballen met Dresevic en Van Beek."

"En dan brengen ze die Van Ewijk continu in de problemen. "En Woudenberg moet je al geen bal geven, want daar raakt hij altijd van in de war", vervolgt de voormalige voorzitter. "Dan is het laatste kwartier hartverwarmend en dan denk je: 'Wat is het prachtig om in dit stadion te zitten! Wat kan het voetbal dan leuk zijn!' Als die hele wedstrijd zo was geweest had het niemand wat kunnen schelen als je met 5-4 had verloren."

Oud-trainer De Haan ziet daarnaast nog meer dingen die beter kunnen. "Als je naar Halilovic kijkt, dan schiet hij bijna van achter de bal. Dus dan is hij er niet (waar vandaan hij schiet, red.), maar hij komt er. Zo maakt hij die goal, hij werd rechtshalf in plaats van tien. Johnny vindt dat hij met een tien moet spelen maar die tien van ons speelt altijd te hoog, te diep en te ver weg. Als de tegenstander dan druk zet, kom je in de opbouw een middenvelder tekort. Dan moet Joey (Veerman, red.) het bijna alleen doen."

"Daarnaast hebben beide backs de neiging om een beetje te hoog te staan, en dan kun je ook niet opbouwen", vervolgt De Haan, die wel een oplossing voor Jansen heeft. "Dan heb je Henk Veerman op de middenlijn staan en zij staan daar ook. Die keeper kan aardig trappen, leg hem er dan drie keer achter. Dan gaat Henk daar op open en gaan zij verder achteruit, want ze denken: 'Oh, wacht!'"

"Dat zei ik ook altijd tegen Hans Vonk: 'Als je de bal krijgt, kijk dan eerst naar de spits. Staat hij één-tegen-één? Lange bal spelen. Vonk wilde ook graag opbouwen maar speel maar gewoon die lange bal!'", aldus De Haan. "Je kan wel een ideaalbeeld hebben van hoe je wilt spelen, maar als dat niet past bij je spelers, maak je het hen hartstikke moeilijk. Dat is er denk ik een beetje aan de hand."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand