Bijzonder icoon SC Heerenveen: ''Hij hield van de club, begrijpt u?''

0
Bijzonder icoon SC Heerenveen: ''Hij hield van de club, begrijpt u?''

László Zalai-Zsíros is een bijzondere trainer uit de geschiedenis van SC Heerenveen. De Hongaarse coach was in twee periodes actief bij de Friezen en zorgde voor memorabele herinneringen.

Bij zijn ontslag in 1978 barstte hij in huilen uit. "Mijn vader hield van Heerenveen, begrijpt u?", vertelt Bandi Zalai, de jongste zoon van de in 2004 overleden oud-trainer, in de Leeuwarder Courant. "Het was een emotionele man, soms wat té. Dus dat hij bij zijn ontslag heeft gehuild, geloof ik meteen."

In 1965 kwam hij voor het eerst bij de Friezen terecht, maar liet zijn eerste contract na een jaar ontbinden omdat de club niet professioneel genoeg was voor hem. "Het trainingsbezoek laat vaak veel te wensen over. Het is voorgekomen dat slechts vier van de ongeveer 25 gecontracteerde spelers op de training waren. Het bestuur treedt hier te slap tegen op. Ik heb echt geen plezier meer in mijn werk bij Heerenveen", reageerde László Zalai destijds zelf.

Toch kwam hij later terug. Ook in deze periode waren er vaak conflicten tussen de trainer en de spelers, maar zijn passie voor de club bleek wel. "Mijn vader was altijd op de club. Hij trainde ook de jeugdteams, zonder dat hij er geld voor kreeg. Hij vond de jeugd heel belangrijk", vertelt zijn zoon. Uiteindelijk werd Zalai in 1978 aan de kant gezet in Friesland.

Foto: Nationaal Archief

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Thursday 13 May 2021
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›