'De jeugdopleiding van SC Heerenveen is totaal achterhaald''

Op het moment dat Gertjan Verbeek in 2008 kreeg te horen dat zijn aflopende contract niet verlengd zou worden, speelde SC Heerenveen niet veel later misschien wel het mooiste voetbal van deze eeuw. Veel clubs probeerden in die tijd de Friese club te volgen.

"Toen ik assistent-trainer was en later hoofdtrainer, kwamen er veel clubs bij ons kijken hoe wij dat deden. Hoe was mogelijk dat een club als Heerenveen min of meer de top-3 aanviel? Elk jaar weer Europees voetbal. We hielden elk seizoen weer FC Utrecht, AZ en FC Groningen achter ons. Zelfs Feyenoord", vertelt Verbeek in gesprek met de Leeuwarder Courant.

"Nu is de jeugdopleiding totaal achterhaald. Als je kijkt waar Vitesse traint, PSV, naar AZ, dan scoort Heerenveen geen hoge ogen meer. Dat heeft te maken met het beleid van de afgelopen vijftien jaar. De club is stil komen te staan. En stilstand is achteruitgang", vervolgt Verbeek, die grote vraagtekens zet achter het huidige beleid, dat puur draait op het verkopen van de beste spelers.

"In mijn tijd was dat geen must. Nu wel. Dat is een heel ander uitgangspunt. In die tijd hadden we ook alle jeugdelftallen op het hoogste niveau spelen. Dat is nu allang niet meer het geval. Dus stokt het een keer, die aanwas van talent", aldus Verbeek, die al meerdere malen heeft laten weten dat hij graag algemeen directeur wil worden. "Maar dat is niet voor de korte termijn, minimaal voor vier, vijf jaar."

"Ik ben nu 58. Het moet nu snel een keer komen, anders zie ik het niet meer gebeuren. Dan heb ik er denk ik ook geen zin meer in", besluit Verbeek.

[PREMIUM] Vandaag verschijnt Recht voor z’n raap , de autobiografie van Gertjan Verbeek. Verbeek groeide in Friesland uit tot een meer dan gerespecteerde naam in de voetbalwereld. De tv-analist heeft nog een ambitie: directeur worden van SC Heerenveen. https://t.co/OboaE9fuRx

— Sportredactie LC (@LC_Sport) November 28, 2020

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand