''Hij kwam naar Enschede omdat Heerenveen hem niet wilde betalen''

0
''Hij kwam naar Enschede omdat Heerenveen hem niet wilde betalen''

Niet alleen in Friesland wordt er vandaag stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Abe Lenstra. Met name in de omgeving van Enschede kijkt men graag terug op de tijd dat Lenstra voor SC Enschede en Enschedese Boys speelde.

Dat Lenstra Heerenveen verliet had eigenlijk niemand zien aankomen. De Fries had zelfs een grammofoonplaat opgenomen waarop hij zong dat hij 'zijn' Heerenveen zelfs niet voor een miljoen wilde verlaten. "Abe was altijd tegen betaald voetbal, maar op een bepaald moment zag hij dat iedereen geld kreeg en wilde hij ook geld hebben van Heerenveen", vertelt voormalig RTV Oost-directeur Henny Everts.

"Maar Heerenveen weigerde dat. Dus toen is Lenstra naar SC Enschede gegaan, voor elfduizend gulden", besluit Everts. Achteraf bezien betekende dit bijna de ondergang van Heerenveen, dat in die tijd weigerde om mee te gaan doen aan betaald voetbal. Midden jaren zestig was de club bijna failliet, maar zorgde Aktie '67 ervoor dat de club uiteindelijk behouden bleef voor het Nederlandse voetbal.

Foto: onbekend

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 23 januari 2021
21:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›