''Abe Lenstra was helemaal de man niet naar al die reclame''

4
''Abe Lenstra was helemaal de man niet naar al die reclame''

Abe Lenstra werd niet alleen in zijn tijd als speler vereerd in Heerenveen, maar zeker ook na zijn overleden zorgde de club er wel voor dat hij nooit vergeten zal worden. Niet voor niets werd al snel na zijn overlijden in 1985 besloten om het stadion naar hem te vernoemen.

Ook het nieuwe Abe Lenstra Stadion werd in 1994 naar de voetbalcrack vernoemd en verrees er een iconisch standbeeld van hem voor het stadion. Het 'vermarkten' van de naam Abe zorgde bij de familie van Lenstra voor de nodige frictie. "Het werd steeds meer. En alles gebeurde zonder overleg met ons", vertelt dochter Metteke Tempelmans Plat-Lenstra in de Leeuwarder Courant.

"Opeens verscheen er op het grote scherm reclame over een Abe-kledinglijn of parfumlijn waar we niks van wisten. Later kwam dat reclamespotje van Univé erbij. Mammie (Hil Lenstra, de vrouw van Abe, red.) vond dat vreselijk", vertelt de dochter van Lenstra. Uiteindelijk heeft de familie de club dan ook verzocht om geen reclame meer te maken met de naam van Abe.

"Naarmate ze ouder werd, werd de herinnering aan pappie steeds meer confronterend", herinnert Metteke zich nog goed als ze aan haar in 2011 overleden moeder denkt. "Als pappie was blijven leven, was het met al die reclame en commerciële uitingen nooit zo ver gegaan. Hij was daar helemaal de man niet naar."

4 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 28 Nov 2020 om 14:41
  • Quote van 28 Nov 2020 om 11:41
   Nu weten we dus ook waarom de club gestopt is met de Abe kledinglijn en Abe als merk voor de shirts.
  Dit is destijds zelfs uitgelopen op een juridische strijd tussen club/Univé en familie Lenstra.
 • 28 Nov 2020 om 14:04
  Abe was volgens mij vroeger wel aardig van de reclame maken anders. Heb in de scheurkalender meerdere advertenties voorbij zien komen, onder meer van Rivella.
 • 28 Nov 2020 om 11:41
  Nu weten we dus ook waarom de club gestopt is met de Abe kledinglijn en Abe als merk voor de shirts.
 • 27 Nov 2020 om 21:37
  Kwam er door de mini special | Abe van sc Heerenveen achter dat die reclame ook helemaal niet klopt. Dat tekenen van een blanco cheque verhaal gaat helemaal niet over Fiorentina, het was voetbalclub Nice die hem dat aanbod deed.
zaterdag 23 januari 2021
21:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›