VIDEO | Uniek oude kleurbeelden van Abe Lenstra opgedoken

0
VIDEO | Uniek oude kleurbeelden van Abe Lenstra opgedoken

Komende vrijdag is het exact honderd jaar geleden dat clubicoon Abe Lenstra werd geboren in Heerenveen. Ter ere van dat heugelijke feit dook documentairemaker Piter Tjeerdsma voor Omrop Fryslân in het Fries Film Archief, op zoek naar nieuwe videobeelden.

Tot Tjeerdma's vreugde vond hij een amateur-opnames van de wedstrijd tussen Heerenveen en Haarlem van 6 mei 1948. "Kleurenbeelden van net na de oorlog zijn altijd uniek. En dan ook nog van Heerenveen, met een van de grootste Nederlandse voetballers ooit. Ik kan geen andere kleurenbeelden bedenken van dit voetbalniveau uit die periode", vertelt Tjeerdsma tegenover Omrop Fryslân.

"Abe was een fenomeen. Iedereen die hem heeft zien voetballen, is lyrisch over hem. Daar wilde ik een film over maken. Maar je moet wel iets kunnen toevoegen. De meeste mensen kennen Abe alleen van verhalen, veel beelden van hem zijn er eigenlijk niet", aldus Tjeerdsma, die na enige tijd uitkwam bij beelden van de wedstrijd tegen Haarlem, die eindigde in een 4-3 overwinning voor de Friezen.

Lenstra scoorde dat duel maar liefst vier keer, maar geen van de goals is op beeld vastgelegd. "Dat is wel wat tragisch ja", lacht Wiersma. "De filmmakker laat een hoop van de wedstrijd zien, maar geen goals van Abe. Wel twee goals van Haarlem, waarvan één van Kick Smit. Volgens de verhalen was met name de 4-3 van Abe een mooie goal. Een snoeihard schot van twintig meter.

""Volgens de krant uit die tijd heeft de keeper de bal nooit gezien. Het was fantastisch geweest wanneer we die in beeld hadden gehad", besluit Wiersma. Zijn documentaire over Abe Lenstra genaamd 'Dûnser mei de bal - 100 jier Abe Lenstra' wordt op 28 november uitgezonden op NPO2 om 15.30.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Saturday 13 March 2021
16:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›