Roorda kritisch op FIFA en de KNVB: ''Deze regel is anti-voetbal''

Geert-Arend Roorda kan er totaal niet over uit waarom de FIFA en de KNVB recent de spelregels voor hands voor de zoveelste keer hebben aangepast. De oud-speler van SC Heerenveen ziet dat er ook op het veld flink wat frustraties ontstaan bij spelers.

"Betaald voetbal speelt zich tegenwoordig af in een surrealistische omgeving. Je hoort de pure kaats, het magische en onmiskenbare geluid van een bal die perfect wordt getrapt. En spelers hoor je elkaar coachen. Ze gaan helemaal op in het spel", schrijft Roorda in zijn column voor de Leeuwarder Courant. "Niemand heeft last van het geschreeuw vanaf de tribunes of spreekkoren."

Roorda had verwacht dat het daarom veel meer over het spelletje zelf zou gaan in de praatprogramma's en in de kranten. "Maar de FIFA en de KNVB zijn er in geslaagd om de regels van het voetbal zo te veranderen dat er na ongeveer elke wedstrijd een discussie losbarst over wel of geen hands. Verdedigers staan met een onnatuurlijke houding in de zestien en bidden dat het noodlot hen blijft bespaard."

"Scheidsrechters komen er niet meer uit en de VAR doet er meer dan drie minuten over om de herhaling uit acht camerahoeken te kunnen bestuderen. Vervolgens roepen ze hem toch naar de zijlijn omdat ze zelf geen beslissing kunnen nemen. Logisch ook. De nieuwe regel is anti-voetbal, werkt willekeur in de hand en heeft met vooruitgang niets te maken."

De voormalige middenvelder van SC Heerenveen ziet dat meer dan ooit tevoren het spel wordt
beïnvloed door interpretaties van arbiters en de VAR. "Waarom houden we het niet simpel? Bal naar de hand is geen overtreding, hand naar de bal is er wel een. Eerlijk en in de geest van het spel. Ga ik het de volgende keer weer echt over voetbal hebben."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
Heracles Almelo
12:15
SC Heerenveen
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
12 Almere City 26 -17 30
13 PEC Zwolle 26 -13 28
14 Heracles Almelo 26 -25 26
Bekijk de hele stand