Voormalig SC Heerenveen-aanvaller op spirituele pad: ''Ik miste iets''

1
Voormalig SC Heerenveen-aanvaller op spirituele pad: ''Ik miste iets''

Veel voetballers blijven na hun carrière actief in de voetbalwereld, maar Cecilio Lopes niet. De voormalig spits van SC Heerenveen is actief als spiritueel coach.

"Wat ik vaak zei was: Ik ben geen voetballer, ik speel voetbal", aldus Lopes, die zich tijdens zijn carrière altijd een buitenstaander voelde, in Voetbal International. "Als voetballer moet je oogkleppen kunnen opzetten. Ik kon dat niet. Soms knalde het eruit. Dan ontplofte ik ineens en gaf ik het veld de schuld. Of de bal. Daar had het niks mee te maken natuurlijk."

"Het spelletje zelf vond ik heerlijk. Het gevoel van de bal, de wind die langs je heen gaat. De kou, de regen; geweldig. Het veld was iets speciaals voor me", vervolgt de spits die afgeserveerd werd bij SC Heerenveen door Trond Sollied. "Een supporter die je na de wedstrijd feliciteert en zegt: 'Mijn zoontje heeft vanavond genoten, hij stond te springen op zijn stoeltje', zulke dingen maakten me blij. En toch miste ik iets."

Na zijn carrière wilde hij zichzelf leren begrijpen en koos voor yoga. "Ik koos voor de meest fysieke vorm: hot yoga. Zes dagen in de week werkte ik me in het zweet, soms wel vier uur achter elkaar", vertelt hij. "Ik benaderde het als sport. Maar gaandeweg liet ik ook de spirituele kant van yoga meer toe. Ik kwam tot rust, tot nieuwe inzichten. Yoga was een openbaring. Ik wilde er veel meer van weten."

"Vijf weken lang zat ik in een vallei van de Himalaya. Geen warm water, geen internet. Ik volgde er een opleiding tot yogadocent. Leerde over beginselen en technieken", blikt Lopes terug. "Daarnaast kwam ik in aanraking met het hindoeïsme en het boeddhisme. Het was allemaal zo interessant en inspirerend."

Inmiddels ziet hij een terugkeer naar de voetbalwereld wel zitten. "Spelers hebben hun twijfels en onzekerheden, dat gold echt niet alleen voor mij. Ik heb zoveel jongens meegemaakt die uitblonken tijdens de training, maar verkrampten in de wedstrijd. De sleutel ligt bij het mentale aspect, dat in het voetbal heel lang is genegeerd", weet hij.

1 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 5 Jul 2020 om 16:37
    Het zal aan mijn korte termijn geheugen liggen maar ik linkte deze jongen niet eens aan Heerenveen.
zaterdag 12 september 2020
18:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›