''De SC Heerenveen-supporters kunnen het shirt evenwel niet waarderen''

2
''De SC Heerenveen-supporters kunnen het shirt evenwel niet waarderen''

SC Heerenveen viert in 2020 het honderdjarig bestaan, maar het pompeblêdenshirt van de club is er al veel langer. Sinds 1912 werd het gedragen door VAC, een van de voorlopers van SC Heerenveen. Het shirt heeft al vele discussies veroorzaakt.

"Vier jaar geleden komt de BBC met de pijnlijke uitkomst van een verkiezing, dat de outfit van sc Heerenveen wereldwijd is verkozen in de top-10 van lelijkste voetbalshirts", schrijft journalist Bert Kalteren in het Friesch Dagblad.

"In Nederland weten we inmiddels beter, getuige de verkiezing die de Eredivisie CV heeft uitgeschreven in de tijd waarin de bal stil lag", vervolgt Kalteren. "Het thuisshirt van sc Heerenveen 2001-2002 is daarin verkozen tot het mooiste shirt van de jaren nul; het eerste decennium van deze eeuw."

In 2011 introduceert de club een retroshirt, zoals die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd gedragen. "De supporters kunnen het shirt evenwel niet waarderen en laten massaal en vaak in emotionele bewoordingen hun afkeuring blijken op sociale media. En bij het standbeeld van Abe Lenstra bij het gelijknamige stadion."

"De clubicoon wordt in een traditioneel pompeblêdentricot gehesen met een bord met de bijbehorende tekst: 'Rood-wit; een historische blunder!' De club besluit het 'Ajax-shirt' na het optreden in Kerkrade weer op te bergen en voor een andere optie te kiezen. Het Heerenveenshirt is het handelsmerk geworden en te belangrijk om er mee te experimenteren. Dat moet de les zijn", aldus Kalteren.

2 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 25 May 2020 om 19:47
  • Quote van 25 May 2020 om 19:22
   Als meneer zijn werk had gedaan, wist hij dat het onderzoek van de BBC niet ging om het lelijkste, maar de meest opmerkelijkste shirts. Stemmingsmakerij altijd.
  “The worst football kits of all time.” Dat is dus wel goed vertaald, al ging de BBC ervan uit dat het hartjes waren....! Die hebben hun huiswerk sowieso niet goed gedaan.
 • 25 May 2020 om 19:22
  Als meneer zijn werk had gedaan, wist hij dat het onderzoek van de BBC niet ging om het lelijkste, maar de meest opmerkelijkste shirts. Stemmingsmakerij altijd.
zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›