''Het leek Hakim een goed idee om daar een kip te stelen''

0
''Het leek Hakim een goed idee om daar een kip te stelen''

Hakim Ziyech groeide via SC Heerenveen, FC Twente en Ajax tot een speler van Europees topniveau. In de jeugd van de Friezen waren het echter niet alleen diens voetbalkwaliteiten die hem onder de aandacht brachten. Volgens Jan de Jonge, destijds hoofd jeugdopleiding bij SC Heerenveen, had Ziyech gedragsproblemen.

"Uiteindelijk zijn het vaak die jongens, die misschien wat moeilijker in de hand te houden zijn, die iets extra's hebben als voetballer. Ik weet niet hoe ik dat kan verklaren, maar vaak is het zo. Bovendien hadden wij niet de mogelijkheid om talenten naar de achtergrond te verdrijven en te vervangen door nieuwe spelers, zoals een club als Ajax dat wel kan", begint De Jonge bij France Football.

"Maar laat duidelijk zijn: hij was absoluut niet onhandelbaar. Hij was een grappenmaker. We speelden een keer vlakbij een boerderij, en het leek Hakim een goed idee om daar een kip te stelen en die in de kleedkamer los te laten. Toen ik doorhad wat er aan de hand was, moest ik hem duidelijk maken dat het misschien niet het allerbeste idee was", vervolgt De Jonge.

Naarmate Ziyech ouder werd kreeg hij ook meer verantwoordelijkheidsgevoel. "Ik wil hem niet vergelijken met Johan Cruijff, verre van. Maar als je foto's bekijkt van die twee toen ze jong waren, zie je overeenkomsten in hun lichaamsbouw. Ondanks zijn fysieke tekortkomingen was Hakim erg dynamisch en agressief. Als je daar zijn uitzonderlijke linkervoet bij optelt, heb je een topspeler."

"Deze jongen legde de bal met zijn linkerpoot neer waar hij wilde, wanneer hij wilde. Hij is de allerbeste nummer 10 met wie ik ooit heb gewerkt. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik had gedacht dat hij het zo ver zou schoppen. Hij heeft de afgelopen jaren ongelooflijk grote stappen gezet", besluit De Jonge.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 12 september 2020
18:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›