'FIFA legt laatste hand aan plan salarisverlaging spelers' KNVB laat supporters meebeslissen in cruciaal corona-overleg De Haan ziet vooruitgang: ''Er wordt anders gedacht en dat is goed'' 'Botman en Halilovic mogen blijven, exit voor Van Hau en Odgaard' Dubbel gevoel bij Jansen: ''Die beslissingen moeten anderen maken''

Thern vertelt over angstaanvallen: ''Kon amper op m'n benen staan''

4
Thern vertelt over angstaanvallen: ''Kon amper op m'n benen staan''

Voormalig SC Heerenveen-middenvelder Simon Thern liet afgelopen september zes duels bij IFK Nörkoping aan zich voorbijgaan vanwege depressiviteit. Destijds werd gesproken over een 'blessure', maar de 27-jarige Zweed had dus met grotere problemen te kampen.

"Het was een erg donkere periode. Ik hoop dat ik anderen kan helpen door erover te vertellen", vertelt Thern in gesprek met Aftonbladet. De middenvelder bereidt zich momenteel in Portugal voor op een nieuwe competitie met Norrköping. "Hoe het nu gaat? Het is oké. Er zijn nog steeds dagen en momenten die niet optimaal zijn, maar ik heb wat stabiliteit in m'n leven kunnen inbouwen."

Met meer structuur is het makkelijker voor Thern om 'normaal' te functioneren. "Afgelopen herfst was het op z'n ergst. In die periode dacht ik niet veel na over voetbal. Het ging meer over hoe ik weer over straat kon gaan, 's nachts kon leren slapen en de energie te krijgen om de dag door te komen. Ik ging van negentig minuten voetballen naar amper nog op m'n benen kunnen staan."

"Het was ook moeilijk voor mijn partner Wendela. Onze dochter was acht maanden en ik kon niet voor haar zorgen op de manier waarop ik wilde", aldus Thern, die inmiddels beter met zijn angstaanvallen om weet te gaan. "Het gaat beter. Ik heb met experts, psychologen en doktoren gepraat en de instrumenten gekregen om er op een andere manier mee om te gaan."

Ook heeft de Zweed besloten om bepaalde dingen niet meer te doen. "Het werd me allemaal een beetje teveel, ik merkte dat mijn lichaam het niet meer aan kon. Ik werd vader, was van Nörrköping op weg naar een Russische club, had twee bedrijven en speelde tussendoor nog twee wedstrijden in de week." Een wedstrijd tegen zijn oude club Malmö FF was de spreekwoordelijke druppel.

Op dat moment wist de clubleiding al van de problemen van Thern af, maar wilde hij zelf het liefste gewoon spelen. "De avond ervoor werd het erger en voelde ik me echt heel slecht. Toen raakte ik in paniek. Ik kon niet begrijpen waarom ik me zo voelde, terwijl er aan mijn lichaam niets te zien was. In mijn hoofd dacht ik dat ik nog een maand te leven had."

Het gaat inmiddels steeds een beetje beter, maar zijn sportieve ambities staan inmiddels wel op een lager pitje. "Ik wil me goed voelen, blessurevrij blijven en goed spelen met Norrköping. Mijn contract loopt na dit seizoen af en we zullen zien wat er gebeurt. Hoewel een nieuw buitenlands avontuur ook interessant klinkt, weet ik ook wat ik hier heb in Zweden."

Thern speelde tussen 2015 en 2018 in totaal veertig officiële wedstrijden voor SC Heerenveen, waarin hij zeven keer tot scoren kwam.

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 21 Feb 2020 om 22:13
  Goede speler. Destijds onterecht afgeserveerd.
 • 21 Feb 2020 om 12:34
  • Quote van 20 Feb 2020 om 22:31
   Zonde, maar goed dat hij er zo over praat. Geloof dat ik een vd weinigen was die leuk vond om naar m te kijken want veel heeft hij niet gespeeld. Hoop maar dat ie weer beetje normaal kan functioneren.
  Mijn beeld van hem is dat ie behoorlijk consequent richting het vijandelijke doel probeerde te spelen.
 • 21 Feb 2020 om 08:19
  Heftig inderdaad. Ken uit mijn eigen omgeving ook iemand die het zelfde probleem heeft/had. Zwaar gevecht om er weer uit te komen. Hoop dat Simon ook weer helemaal gezond wordt.
 • 20 Feb 2020 om 22:31
  Zonde, maar goed dat hij er zo over praat. Geloof dat ik een vd weinigen was die leuk vond om naar m te kijken want veel heeft hij niet gespeeld. Hoop maar dat ie weer beetje normaal kan functioneren.
zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›