Thern vertelt over angstaanvallen: ''Kon amper op m'n benen staan''

Voormalig SC Heerenveen-middenvelder Simon Thern liet afgelopen september zes duels bij IFK Nörkoping aan zich voorbijgaan vanwege depressiviteit. Destijds werd gesproken over een 'blessure', maar de 27-jarige Zweed had dus met grotere problemen te kampen.

"Het was een erg donkere periode. Ik hoop dat ik anderen kan helpen door erover te vertellen", vertelt Thern in gesprek met Aftonbladet. De middenvelder bereidt zich momenteel in Portugal voor op een nieuwe competitie met Norrköping. "Hoe het nu gaat? Het is oké. Er zijn nog steeds dagen en momenten die niet optimaal zijn, maar ik heb wat stabiliteit in m'n leven kunnen inbouwen."

Met meer structuur is het makkelijker voor Thern om 'normaal' te functioneren. "Afgelopen herfst was het op z'n ergst. In die periode dacht ik niet veel na over voetbal. Het ging meer over hoe ik weer over straat kon gaan, 's nachts kon leren slapen en de energie te krijgen om de dag door te komen. Ik ging van negentig minuten voetballen naar amper nog op m'n benen kunnen staan."

"Het was ook moeilijk voor mijn partner Wendela. Onze dochter was acht maanden en ik kon niet voor haar zorgen op de manier waarop ik wilde", aldus Thern, die inmiddels beter met zijn angstaanvallen om weet te gaan. "Het gaat beter. Ik heb met experts, psychologen en doktoren gepraat en de instrumenten gekregen om er op een andere manier mee om te gaan."

Ook heeft de Zweed besloten om bepaalde dingen niet meer te doen. "Het werd me allemaal een beetje teveel, ik merkte dat mijn lichaam het niet meer aan kon. Ik werd vader, was van Nörrköping op weg naar een Russische club, had twee bedrijven en speelde tussendoor nog twee wedstrijden in de week." Een wedstrijd tegen zijn oude club Malmö FF was de spreekwoordelijke druppel.

Op dat moment wist de clubleiding al van de problemen van Thern af, maar wilde hij zelf het liefste gewoon spelen. "De avond ervoor werd het erger en voelde ik me echt heel slecht. Toen raakte ik in paniek. Ik kon niet begrijpen waarom ik me zo voelde, terwijl er aan mijn lichaam niets te zien was. In mijn hoofd dacht ik dat ik nog een maand te leven had."

Het gaat inmiddels steeds een beetje beter, maar zijn sportieve ambities staan inmiddels wel op een lager pitje. "Ik wil me goed voelen, blessurevrij blijven en goed spelen met Norrköping. Mijn contract loopt na dit seizoen af en we zullen zien wat er gebeurt. Hoewel een nieuw buitenlands avontuur ook interessant klinkt, weet ik ook wat ik hier heb in Zweden."

Thern speelde tussen 2015 en 2018 in totaal veertig officiële wedstrijden voor SC Heerenveen, waarin hij zeven keer tot scoren kwam.

”I mitt huvud tänkte jag att jag hade en månad kvar” https://t.co/SHjc9L4Vfb

— Sportbladet (@sportbladet) February 10, 2020

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand