Van Aken blikt terug: ''Ik dacht: die zijn niet goed geworden!''

0
Van Aken blikt terug: ''Ik dacht: die zijn niet goed geworden!''

Joost van Aken verruilde SC Heerenveen in 2017 na zeven seizoenen voor het Engelse Sheffield Wednesday. De transfer kwam rond op 30 augustus, één dag voor het sluiten van de transfermarkt. De verdediger vertelt bij FC Afkicken waarom de deal pas zo laat rond kwam.

"Aan het einde van het seizoen ervoor, had ik voor mezelf eigenlijk besloten om wat anders te gaan doen na zeven jaar Heerenveen. Ik had daarna nog een eenjarig contract, dus ik dacht dat het een goed moment was. Maar Heerenveen had nog een eenjarige optie, dus ik hoefde van hun niet per se weg", vertelt Van Aken in gesprek met interviewer Neal Petersen.

"In eerste instantie wilden ze niet meewerken", vervolgt Van Aken, die na het seizoen werd geopereerd en een transfer eigenlijk al uit zijn hoofd had gezet. "Ik ben het seizoen begonnen bij Heerenveen en de eerste twee duels in de basis begonnen. Toen hoorde ik van de interesse van Sheffield Wednesday, maar ook van andere clubs. Maar de vraagprijs was het probleem."

"Heerenveen vroeg een vraagprijs... Volgens mij is het iets in de regio van drie miljoen euro geworden. Wat ik daarvan vond? Ik dacht: die zijn niet goed geworden! Dat dacht ik echt", lacht Van Aken. "Tegelijkertijd was het ook een teken van: als ze bereid zijn om dat te betalen, willen ze je ook graag hebben. Maar ik vond één miljoen euro realistisch voor een centrumverdediger van Heerenveen."

"Maar vanwege die vraagprijs vielen al een hoop clubs af. Uiteindelijk kwamen ze er zo'n twee dagen voor de transferdeadline wel uit met Sheffield. 'Je kan die kant op als je wil', zeiden ze. Ik had er eigenlijk al niet meer op gerekend. Dus toen dacht ik: ik moet maar even heel goed gaan Googlen wat voor club het precies is en heb ik met de trainer gesproken wat ze met me van plan waren."

Tijd om nog naar Sheffield af te reizen was er eigenlijk niet. "Ik kreeg wel de tijd van Heerenveen om die kant op te gaan. Maar het was nog twee dagen voor het sluiten van de transfermarkt en zowel van de kant van Heerenveen als bij mij was het gewoon op. Het was voor mij en voor Heerenveen het beste. Kik Pierie zat er toen ook al achter, dus uiteindelijk vonden ze het voor het juiste bedrag ook wel prima."

Wat voor Van Aken ook meespeelde was dat Sheffield hem een contract voor vier jaar voorschotelde. "Ik wist dat ik een redelijk blessurerijk verleden had gehad. Dus wie zegt dat je daarna nog ergens een contract voor vier jaar kunt tekenen? Ik dacht van: ik moet het gewoon doen", besluit Van Aken, die bij Sheffield direct in de basis startte maar na een half seizoen geblesseerd moest afhaken.

Na een verloren afgelopen seizoen speelt de 25-jarige verdediger nu op huurbasis voor de Duitse 2. Bundesliga-club VfL Osnabrück. Met de paars-witten strijdt hij voor promotie naar de Bundesliga.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›