De Haan adviseert toptalenten: ''Vanaf dit moment komt het erop aan''

0
De Haan adviseert toptalenten: ''Vanaf dit moment komt het erop aan''

Voormalig SC Heerenveen-trainer Foppe de Haan is erg benieuwd welke spelers van Oranje Onder 17 jaar uiteindelijk het grote Oranje gaan halen. De ex-bondscoach van Jong Oranje zag in zijn leven veel grote talenten, die het om verschillende redenen niet allemaal wisten te redden op het hoogste niveau.

"Dit is echt een groep waarin veel talent zit. Het niveau was erg hoog. Af en toe oogde het wel wat nonchalant en gemakzuchtig. Maar ze kunnen allemaal heel goed voetballen", begint De Haan bij de NOS, nadat Oranje O17 zondag de troostfinale van het WK verloor van Frankrijk. "Waar je een toptalent aan herkent? Je ziet het aan de balvaardigheid. Niemand heeft ruzie met de bal."

"De spelers zijn ook bijna allemaal atletisch, snel en krachtig. Ze voldoen daarmee aan de eisen van het moderne voetbal", aldus De Haan, die weet dat mentaliteit in de top een belangrijke rol speelt. "Vanaf dit moment komt het erop aan. Heb je de drive om er elke dag alles aan te doen en een stapje meer te zetten dan je leeftijdsgenoten? Als je dat niet doet, dan blijf je hangen."

Ook moet de club waar je speelt talenten de kans geven. "Als 17-jarige kom je niet in het eerste bij Manchester United. Misschien een paar wedstrijden, maar dan houdt het vaak al snel weer op. Bij Ajax krijg je sneller een kans, dat is gewoon zo. Hoe hoger de club in de rangorde, hoe lastiger voor jonge spelers om in het elftal te komen."

"Hoe dan ook, van deze groep van Oranje onder 17 verwacht ik er zeker een paar die het kunnen redden om international te worden", aldus De Haan. In het team van Oranje O17 zaten overigens geen spelers van SC Heerenveen. Arjen van der Heide (17) was wel speelgerechtigd voor het toernooi, maar werd uitgenodigd voor Oranje onder 19 jaar.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 14 maart 2020
18:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›