Tien jaar na de bekerfinale: hoe gaat het met de helden van weleer?

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat SC Heerenveen ten koste van FC Twente de bekerfinale won. Van de veertien spelers die destijds in actie kwamen, zijn er zes nog actief als voetballer, zes nog actief in de voetballerij en heeft één zich als lokale politicus opgeworpen.

Hoewel Brian Vandenbussche (net terug van een blessure) fit genoeg was om te keepen, besloot trainer Trond Sollied tegen Twente voor de ervaren Hans Vonk (49) te kiezen. Na het seizoen vertrok hij naar Ajax Cape Town, waarna hij in 2013 weer terugkeerde in Friesland als technisch directeur. Inmiddels is Vonk terug in zijn thuisland, waar hij hoofd jeugdopleiding is bij de satelietclub van Ajax.

Michel Breuer (38) was in 2009 de aanvoerder die de beker in ontvangst mocht nemen. In 2012 verruilde hij Heerenveen na acht seizoenen voor NEC Nijmegen en daarna volgden nog vier seizoenen bij Sparta Rotterdam. Na zijn carrière is Breuer daar aan de slag gegaan als assistent-trainer van de O17-selectie. Vanochtend sprak hij uitgebreid bij Radio Camataru over zijn herinneringen aan de bekerfinale.

Naast Dingsdag stond er in het hart van de verdediging nog een verdediger die zijn been niet terugtrok in de duels: Kristian Bak Nielsen (36). Net als de meeste spelers bleef hij nog een jaar bij Heerenveen voor meer succes, maar verliep het seizoen erop desastreus. De Deen kon terugkeren bij zijn oude club FC Midtjylland en speelde daar nog tot 2015. Inmiddels wordt hij als assistent-trainer klaargestoomd om ooit hoofdtrainer te worden bij de rood-witten.

Michael Dingsdag (36) is anno 2019 jeugdtrainer bij NAC Breda O19 en nog op zoek naar een nieuwe club. De geboren Amsterdammer verliet SC Heerenveen een jaar na de bekerfinale voor een avontuur in Zwitserland, waar hij achtereenvolgens voor FC Sion en Grasshopper Club Zürich speelde. Robert Maaskant verleidde hem in 2015 tot een terugkeer naar Nederland, waar hij een jaar later zijn actieve carrière afsloot bij NAC Breda.

Doelpuntenmaker Goran Popov (34) speelde na de bekerfinale nog één seizoen bij SC Heerenveen, maar raakte zijn basisplek snel kwijt onder trainer Ron Jans. Via Dinamo Kiev - dat enkele miljoenen voor hem over had - belandde de Macedoniër nog bij Premier League-club West Bromwich Albion terecht. Sinds 2014 speelt hij in zijn thuisland bij Vardar Skopje. Twee jaar geleden ging SC Heerenveen TV nog bij hem op bezoek voor de documentaire 'Positive Bad Boy'.

Net als Popov is ook Christian Grindheim (35) 'still going strong' in de Noorse divisie, waar hij - na omzwervingen bij FC Kopenhagen en Valerenga - speelt voor de club waar hij zijn loopbaan begon: FK Haugesunds. Met een contract tot het einde van dit jaar lijkt hij bezig aan zijn laatste seizoen. In juli wordt de Noorse vuurvreter - zoals Gerald Sibon hem onlangs noemde bij Radio Camataru - alweer 36 jaar.

Van alle spelers die de bewuste zondagmiddag op het veld stonden, is Michal Svec (32) de minst in het oog springende speler. In de jaren na de bekerfinale verloor Svec zijn 'mojo' en verkaste hij in 2012 naar het Hongaarse ETO FC Gyor. Na een korte periode bij Slavia Praag speelt Svec nu bij Bohemians 1905 uit dezelfde stad, waar hij komende zomer uit zijn contract loopt.. De Tsjech speelde tegen Twente een belangrijke rol door Theo Janssen uit de wedstrijd te spelen.

Na de bekerfinale speelde Viktor Elm (33) nog drie seizoenen voor Heerenveen, waarna hij de overstap maakte naar AZ Alkmaar. Sinds 2015 speelt de Zweed in zijn thuisland voor Kalmar FF, waar hij ook voor zijn overstap naar Friesland al speelde. Ook met AZ won hij in 2013 overigens de KNVB Beker, door in de finale favoriet PSV met 2-1 te verslaan. 

Van alle spelers was Danijel Pranjic (37) eigenlijk de enige speler die direct profiteerde van de bekerwinst. Hij vertrok na weken van moeizame onderhandelingen uiteindelijk naar het Bayern München van Louis van Gaal. Een heel groot succes werd dat niet. Vervolgens kwamen de clubs snel achter elkaar: Sporting Lissabon, Celta de Vigo, Panathinaikos en FC Koper. Sinds 2017 speelt Pranjic op Cyprus voor Anorthosis Famagusta, waar zijn contract deze zomer afloopt. 

Roy Beerens (31) is van alle spelers die op 17 mei 2009 in actie kwamen (inclusief FC Twente) de enige speler die tien jaar later nog steeds in de Eredivisie actief is. Na omzwervingen bij AZ Alkmaar, Hertha BSC en FC Reading belandde hij begin 2018 bij Vitesse, waar hij inmiddels uit de gratie is geraakt bij trainer Leonid Slutskyi. Mede door de komst van Beerens' komst maakte Mitchell van Bergen een halfjaar later de overstap naar SC Heerenveen.

De man van de beslissende penalty, Gerald Sibon (45), speelde na de bekerfinale nog een seizoen in Friesland om vervolgens een seizoen Down Under te gaan bij Melbourne Heart. Terwijl iedereen dacht dat de boomlange spits zou gaan stoppen, haalde Ron Jans hem in 2011 over om voor een derde keer terug te keren in het Abe Lenstra Stadion. Een jaar later zat zijn carrière er echt op en richtte hij zich op een trainerscarrière. Momenteel is hij trainer van VV Heerenveen.

De jongste van het stel was invaller Paulo Henrique (30). Vlak voor het verstrijken van de eerste negentig minuten kwam hij in het veld voor Roy Beerens, één van de andere jongelingen in het team. De onberekenbare Braziliaan maakte na afloop van het duel en bij de huldiging het meeste indruk door samen met zijn vader feestend de nacht in te gaan. Na Heerenveen speelde hij nooit langer dan één jaar voor dezelfde club en sinds augustus 2018 is hij clubloos.

De tweede invaller van de avond was Bonaventure Kalou (41), die met enigzins wat geluk de 2-1 voor zijn rekening nam in de verlenging. De Ivoriaan moest het vooral hebben van zijn techniek en ervaring en niet van zijn loopvermogen en inzet. Ruim een half jaar na de bekerfinale verliet hij SC Heerenveen en daarna volgen ook geen andere clubs meer. Inmiddels maakt hij naam als lokale politicus in zijn geboorteland Ivoorkust.

De enige Fries die die bewust zondag op het veld stond was de eveneens ingevallen Geert Arend Roorda (31), die alleen al met een redding op de lijn van cruciaal belang was voor het wedstrijdverloop. De middenvelder zou uiteindelijk door veel blessureleed nooit de carrière opbouwen die hem toe kwam. Hij speelde later nog voor NEC Nijmegen, Sparta, SC Cambuur, FC Dordrecht om in 2016 een punt achter zijn profcarrière te zetten. Anno 2019 is hij trainer van het O19-team van Sparta.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand