Homepage » Historie & oud-spelers » Van Basten oordeelt op WK: ''Natuurlijk is dat een enorme verbetering''

Van Basten oordeelt op WK: ''Natuurlijk is dat een enorme verbetering''

( 0 reacties)
Van Basten oordeelt op WK: ''Natuurlijk is dat een enorme verbetering''

Marco van Basten is namens de FIFA aanwezig bij het WK in Rusland. Als Chief Technical Development Officer van de FIFA is de oud-trainer van SC Heerenveen aangesteld om het voetbal te dienen. Zo beoordeelt hij onder meer het gebruik van de VAR.

"Natuurlijk is dat een enorme verbetering", zegt Van Basten in het Algemeen Dagblad. "Moet je nagaan hoeveel fouten daar dit toernooi al mee gecorrigeerd zijn. Het spel wordt er gewoon eerlijker van, het is een enorme vooruitgang, maar tegelijk kijk ook ik er kritisch naar. Het zou raar zijn om te beweren dat alles goed gaat. Dat is niet zo."

Van Basten heeft geen duidelijke rol. "Ik zwerf als het ware een beetje overal tussendoor, bemoei me tegen zaken aan die me opvallen", geeft hij aan. "Formeel valt de arbitrage niet meer binnen mijn werkgebied, maar ik geef intern nog steeds mijn mening over beslissingen, over spelregels ook, over ontwikkelingen in het voetbal. Ja, dat vinden ze soms misschien wel eens lastig. Ik ben kritisch, ja. Maar dat is mijn rol ook, vind ik. Ik ben geen politicus, ik ben er in de eerste plaats voor het voetbal."

Van Basten vindt niet dat de VAR zich overal mee moet bemoeien. "Dan wordt het een rommeltje, de verantwoordelijkheid moet primair bij de scheidsrechter op het veld liggen. Daarom is ook duidelijk afgebakend waar de VAR in actie komt: bij strafschoppen, rode kaarten, buitenspel en als de verkeerde speler een kaart krijgt. Waar ik wél in geloof, is dat spelers zich door de VAR uiteindelijk vanzelf beter gaan gedragen. Ze realiseren zich steeds meer dat de VAR meekijkt. Theater heeft steeds minder zin."

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 30 maart 2019
20:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›