VIDEO | Samenvatting: SC Heerenveen nipt onderuit tegen Ajax

SC Heerenveen heeft zondagmiddag in een knappe wedstrijd nipt met 1-2 verloren van koploper Ajax. De Friezen kwamen zelf op voorsprong via Mitchell van Bergen, maar zagen de Amsterdammers uiteindelijk winnen na een penalty van Dusan Tadic (penalty) en een dubieuze 'buitenspelgoal' van Sebastian Haller.

Eigenlijk was het een wedstrijd waarop SC Heerenveen een maand geleden zo had gehoopt in het bekertoernooi. Toen was Ajax de tegenstander in de halve finale, maar wist het eigenlijk nooit echt een wedstrijd te worden. Zondagmiddag was het volledig anders en was de spanning in het Abe Lenstra Stadion nog tot de allerlaatste minuut te snijden.

Dat de Friezen na een half uur op voorsprong kwamen was eigenlijk volledig verdiend. Nadat Henk Veerman al een grote kans had gemist, was het Van Bergen die met een oprisping langs Edson Álvarez glipte en de bal diagonaal achter doelman Kjell Scherpen (de vervanger van de geblesseerde Maarten Stekelenburg) schoot. Vijf minuten later stond het echter alweer gelijk.

Een corner van Ajax belandde direct op de uitgestoken hand van Jan Paul van Hecke en hoewel arbiter Jochem Kamphuis er eerst niets in zag, kon hij na het zien van de beelden niet anders doen dan het geven van een strafschop. Dusan Tadic ging achter de bal staan en hoewel Erwin Mulder er met zijn vingertoppen aan zat, was de stand alweer gelijk: 1-1.

Ondanks de tegenslag ging Heerenveen na de pauze op dezelfde voet verder en was het opnieuw Joey Veerman - die weer ouderwets strooide met dieptepasses - die Van Bergen in de diepte stuurde. De aanvaller kon de zenuwen echter niet bedwingen en liet Scherpen de kans om in te grijpen. Opnieuw liet het antwoord van Ajax echter niet lang op zich wachten.

Lisandro Martínez schoot vanuit de tweede lijn en de bal werd op het laatste moment verlengd door Sebastian Haller, waarbij hij Mulder kansloos liet. De grote vraag was echter of de Fransman daarbij buitenspel stond of niet. De arbitrage durfde het niet aan en de VAR deed er enkele minuten (!) over om te constateren dat het Haller hoogstwaarschijnlijk op dezelfde lijn stond als Ibrahim Dresevic.

In het resterende halfuur probeerde de ploeg van Johnny Jansen de gelijkmaker te forceren en kreeg het opnieuw enkele grote kansen. Onder meer Henk Veerman en Rami Kaib vonden echter Scherpen opnieuw op hun weg. Ook zeven minuten blessuretijd - mede ingegeven door de lange VAR-onderbreking - konden daar uiteindelijk geen verandering in brengen. En dus eindigde het in 1-2.

Opstelling SC Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz (24' Dresevic), Kaib (75' Van der Heide); Schöne, Halilovic (59' Woudenberg); J. Veerman, De Jong; H. Veerman, Van Bergen (75' Nygren).