Volop testen in Eredivisie: ''Het virus buiten de deur houden''

0
Volop testen in Eredivisie: ''Het virus buiten de deur houden''

De oefenwedstrijd van SC Heerenveen tegen Team VVCS werd afgelast door een positieve test bij de tegenstander. Vanaf twee weken voor de Eredivisie-start is dit verplicht, in de voorbereiding echter nog niet.

"Die afweging mogen de clubs zelf maken", zegt KNVB-arts Edwin Goedhart in gesprek met De Gooi- en Eemlander. "Maar we hebben wel tegen de clubs gezegd 'we adviseren het wel te doen, op basis van de ervaringen in het buitenland'. We hebben namelijk als voetbalwereld een gezamenlijk belang: het virus buiten de deur houden. En mocht er toch een besmetting zijn, dan wil je verspreiding voorkomen."

Vanaf twee weken voor de Eredivisie zullen alle teams worden getest. "De KNVB is niet de organisator van de oefenwedstrijden, maar wel van de competitie. Er zijn meerdere redenen om als bond te zeggen 'we willen dat er getest wordt'. Ten eerste om vroegtijdig positieve gevallen te ontdekken en verspreiding te voorkomen. Maar ook om te voorkomen dat spelers klachten mogelijk niet melden, omdat ze de wedstrijd van het weekend niet willen missen. Met een verplichte test voorkom je dat."

Goedhart vindt het goed dat voor alle teams dezelfde regels gelden. "En een derde reden is dat je door een verplichte test een gelijke situatie voor alle clubs creëert. Als je als club ervoor kiest regelmatig te testen, maar de tegenstander waartegen je speelt niet, dan levert dat toch een vreemde situatie op."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

vrijdag 2 oktober 2020
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›