'FIFA legt laatste hand aan plan salarisverlaging spelers' KNVB laat supporters meebeslissen in cruciaal corona-overleg De Haan ziet vooruitgang: ''Er wordt anders gedacht en dat is goed'' 'Botman en Halilovic mogen blijven, exit voor Van Hau en Odgaard' Dubbel gevoel bij Jansen: ''Die beslissingen moeten anderen maken''

Natafelen met Redmer | Rodney Kongolo en de schouder van God

3
Natafelen met Redmer | Rodney Kongolo en de schouder van God

Het schijnt dat de neutrale toeschouwer zich opperbest heeft vermaakt tijdens Vitesse - Heerenveen. Ik kan we daar wel iets bij voorstellen, maar kan toch moeilijk zeggen dat ik dat gevoel deel. Het was een hopeloos gespartel waar meer fout ging dan goed bedoeld werd. Wat wel goed ging, was veelal onbedoeld. Vitesse won, wij verloren. Zij blij, wij niet.

Wat er het eerste kwartier gebeurde was dramatisch. We lieten onszelf echt op ons allerslechtst en allerbelabberdst zien. Véél te gemakkelijk weggegeven tegendoelpunten en weer een véél te vroege achterstand. Een dubbele nog wel. Op dat moment voelde ik een intense en ontembare chagrijnigigheid in me opkomen en besloot ik dat het verstandiger was dat ik even afstand nam van de televisie en ik bracht op mijn dooie akkertje mijn dochter naar bed. Ik zocht haar knuffel, las voor uit Nijntje in de Dierentuin, gaf nog een extra kus en miste onze beide doelpunten. 

De tussenstand gaf een beetje rust richting de rust, maar na diezelfde rust was het relatief snel klaar. Vitesse en de VAR maakten korte metten met onze aspiraties en mijn humeur. We verloren totaal terecht van een tegenstander die ook niet in bloedvorm stak en zo donderden we het rechterrijtje in. Ik pissig, Johnny Jansen pissig, iedereen pissig.

Ik kon nog maar één manier bedenken om mijn zondag nog ellendiger te maken dan het was: door de storm naar de IKEA. Ik groet u vanuit de ballenbak. 

Tien keer mis:

1. Niet om de Calimero uit te hangen, maar we worden ook niet bepaald bevoordeeld met speeldagen en -tijden. Donderdagavond nog laat spelen en op zondag alweer voor dag en dauw in een sporthal in Arnhem staan. Dat zouden ze Ajax nooit aandoen.

2. Jemigallemachtig... Zo goedkoop als dat eerste doelpunt van Linssen viel, vallen er maar weinig. Extreem matig uitverdedigd, lange bal op niemand, duel verloren op middenveld, tweede bal bestaat niet, onder de bal door wel, man vrij laten lopen, keurig af laten maken. En hup, weer eens op achterstand.

3. We komen altijd achter. Altijd. Al. Tijd. Het is werkelijk een ramp. Er is heulemaal niets meer over van het verdedigende bolwerk dat ons in de eerste seizoenshelft door zo veel wedstrijden hielp en angst inboezemde bij tegenstanders. We zijn een lachertje geworden.

4. Om dat kracht bij te zetten met een voorbeeld: de tweede goal. Dresevic op zijn hopeloost. Instappen voor dummies.

5. Zelfs als ik tijdens de afgelopen jaarwisseling mijn beide handen eraf had geblazen met een nitraatbom, was ik in staat geweest om alle goede voorzetten van Mitchell van Bergen op mijn vingers te tellen.

6. Voor Jens Odgaard was het vaak gewoon sneu dat voetbal een balsport is. Voor Odgaard was het nu vooral ook sneu dat voetbal een teamsport is.

7. Vitesse strooide nog even extra zout in de wonden door te pronken en pochen met de absolute overbodigheid van Thomas Buitink. Dat deed pijn aan ons scorend vermogen.

8. Iedere woordspeling over de VAR is er één te veel. Iedere opmerking over de VAR is overbodig. Ieder VAR-moment was er één in het voordeel van Vitesse. Iedere keer hetzelfde liedje. Dit was ook echt allemaal weer dubieus, hoor. 

9. Toch nog even de VAR, want als die een wedstrijd mag bepalen, mag die ook dit lijstje bepalen. Waarom mogen er drie minuten gebruikt worden om die voet van Woudenberg als penaltywaardige actie te beoordelen, maar komt het bij niemand in een scheidsrechterspak op om nog even kritisch te kijken naar de zogenaamde schouderbeuk tegen Odgaard. Bizar. En dit is slechts een voorbeeld. Maar onrecht voelt altijd harder na een verliespartij.

10. Het is crisis. Nu was het misschien een beetje VAR, maar het blijft vooral onze eigen schuld en onze eigen onkunde. Zeven wedstrijden op rij niet gewonnen is echt heus wel crisis. En crisis is niet leuk.

Tien keer raak:

1. Altijd achter komen is echt niet cool. Altijd (nou ja, best vaak) terugkomen is dat wel. En dat kunnen wij nou net weer best goed.

2. Twee - nul achter komen tegen Vitesse is hip. Doen we vaker. Kunnen we soms prima mee omgaan. Soms ook niet.

3. Rodney Kongolo en de schouder van God.

4. Volgens mijn bank komt aan alle krediet een keer een eind. Van Rhijn snapt dat inmiddels ook. Ik denk dat we er nu rekening mee moeten houden dat we hem eerst niet meer terugzien. En iedereen die hem in de eerste helft tegen Vitesse heeft zien schutteren, snapt dat. Al kunnen we ook niet met alle stelligheid beweren dat Woudenberg het heul veul beter deed...

5. Werkelijk fascinerend hoe Vitesse erin is geslaagd om met Dicko de ultieme kloon van Wilfried Bony te fabriceren. Zo kun je ook omgaan met herbeleving van vergane glorie. Knap.

6. We hebben momenteel eigenlijk maar twee spelers van de buitencategorie. Nou ja, misschien drie. Misschien is het een goed idee om die hieronder even uit te lichten. Anders kom ik echt niet aan de tien punten, hoor. Niet voor het onderdeel ‘raak’ tenminste.

7. Joey Veerman: kan nog niet altijd even nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd drukken, maar laat wel altijd zien goed te kunnen draaien, kijken en trappen. Legt de bal neer waar hij wil en meestal is dat ook de best denkbare plek.

8. Chidera Ejuke: ja, hij is onberekenbaar. Dat weten we nu wel. Maar lekker boeiend. Hij is ook de enige speler in de Eredivisie die eenentwintig man achter elkaar en tegelijk kan uitspelen en dan alsnog weet te scoren.

9. Sven Botman: zit nu even in een vormdipje, maar komt daar heus weer bovenop. Was tegen Vitesse alweer beter dan eerder.  Lichtpuntje in de defensieve duisternis.

10. Coming up: ADO thuis. Dan moet het gebeuren. Dan gaat het gebeuren.

Redmer Wijnsma

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

 • 16 Feb 2020 om 19:42
  • Quote van 16 Feb 2020 om 17:34
   Bednarek stond ook weer lekker te keepen. En wat mij betreft mag Hoegh wel ipv Dresevic starten volgende week
  Tweede goal vond ik niet heel sterk, maar daar ging het vooral vooraf heel erg fout. Verder keept hij inderdaad niet verkeerd. Is dit zijn normale niveau of keept hij bij de beloften een stuk minder?
 • 16 Feb 2020 om 17:34
  Bednarek stond ook weer lekker te keepen. En wat mij betreft mag Hoegh wel ipv Dresevic starten volgende week
 • 16 Feb 2020 om 15:35
  Het is voor het team waarin Odgaard speelt ook erg vervelend dat voetbal een teamsport is.