COLUMN | De hoop van Floranus

( 1 reacties)
COLUMN | De hoop van Floranus

De verdediging van SC Heerenveen is dit seizoen zo lek als een mandje. De ploeg kreeg al 59 doelpunten om de oren en dat is gemiddeld meer dan twee doelpunten per wedstrijd. Toch is niet alles bar en boos in de Friese defensie, want de spelers lijken persoonlijk wel beter te worden.

Kik Pierie ontwikkelt zich geweldig en behoort nu al tot de sterkhouders van de ploeg en in zijn schaduw is ook Lucas Woudenberg bezig aan een sterk seizoen. De linksback kwam aan het begin van vorig seizoen naar SC Heerenveen en iedereen vond het een prima transfer van technisch manager Gerry Hamstra. De verdediger kon bij Feyenoord niet rekenen op speeltijd door de stevige concurrentie, maar tijdens verhuurperiodes bij NEC en Excelsior liet hij zien wat hij in zijn mars had.

Woudenberg is een verdediger die graag mee opkomt. Hij kreeg zelfs de bijnaam 'de witte Keniaan', omdat hij negentig minuten per wedstrijd blijft lopen. Vorig seizoen werd hij met grote verwachtingen binnengehaald, maar daar kon hij niet aan voldoen en al snel werd hij het pispaaltje onder sommige fans. De verdediger kon niks meer goed doen en er werd alleen maar naar zijn negatieve punten gekeken. Jurgen Streppel was ook niet tevreden en hij stelde Doke Schmidt op als linksback.

In de winterstop kwam Dave Bulthuis naar het Abe Lenstra Stadion en die werd op die positie neergezet, waardoor Woudenberg steeds verder zakte in de rangorde. Dit seizoen kon de verdediger weer met een schone lei beginnen, want Streppel was vertrokken en met Jan Olde Riekerink stond er een nieuwe trainer voor de groep. Hij stelde Bulthuis op als centrale verdediger, maar dat betekende niet dat Woudenberg weer een kans kreeg als vleugelverdediger.

De trainer zette Kik Pierie daar neer en dat betekende dat de mandekker zich moest richten op een seizoen waarin hij vooral als wissel fungeerde. Inmiddels is de tweede seizoenshelft al een tijdje onderweg en Bulthuis voetbalt tegenwoordig in Zuid-Korea, waardoor Pierie zeker is van een plaats in het hart van de defensie en Woudenberg ook weer in het basiselftal staat. Hij wordt zelfs per wedstrijd belangrijker voor de ploeg.

Hij is geen verdediger die per seizoen tien assists geeft, maar hij is wel iemand die de hele wedstrijd blijft gaan en nooit opgeeft. Dat doet hij in het veld, maar ook daarbuiten. In meerdere interviews liet Woudenberg zien dat hij zijn opleiding heeft genoten bij Feyenoord en daar geldt: geen woorden, maar daden. ''Ik heb extra in mezelf geïnvesteerd en het resultaat is dat ik speel'', vertelde hij in de Leeuwarder Courant. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want inmiddels wordt hij steeds vaker omarmt door de supporters in het Abe Lenstra Stadion.

Nu hij niet meer het pispaaltje is, hebben sommige fans een nieuwe gevonden en dat is Woudenberg zijn collega aan de andere kant van het veld: Sherel Floranus. Hij kwam afgelopen zomer als opvolger van Denzel Dumfries, maar aan zijn voorganger heeft hij nog geen moment kunnen tippen. De rechtsback bevalt nog niet onder de supporters en ook de trainer lijkt niet overtuigd te zijn. Spits Jizz Hornkamp werd zelfs omgeturnd tot rechtsback.

De verdediger heeft ook geen makkelijke taak. Dumfries maakte vorig seizoen een ijzersterke indruk in het pompeblêdenshirt. Hij scoorde in het hele seizoen vier doelpunten en gaf acht assists, waardoor hij een transfer verdiende naar PSV. Floranus moet zijn oud-teamgenoot van Sparta Rotterdam doen vergeten, maar dat is tot op heden niet gelukt. Dat de verdediger nog niet afgeschreven moet worden, bewijst Woudenberg. Hij heeft in Friesland hetzelfde meegemaakt en weet dus hoe het sentiment honderdtachtig graden kan draaien op het noordelijke platteland.

Floranus moet dus niet kijken naar zijn voorganger Dumfries, maar vooral hopen dat hij het gevoel kan veranderen zoals zijn medespeler dat heeft gedaan. Het is voor de supporters te hopen dat de ontwikkeling van Woudenberg en de mogelijke stappen van Floranus ervoor zorgen dat de verdediging volgend seizoen beter georganiseerd is. Dat kan het zelfvertrouwen van de spelers nog meer vergroten en daar wordt niemand minder van, zelfs het grootste pispaaltje binnen de selectie niet. 

Julian Atema

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

  • 21 Mar 2019 om 17:13
    Ik kijk er nu al naar uit om Floranus weer in de basis te zien. Want Schmidt bakte er helemaal niks van, wat we konden verwachten ondanks de goede hoop die er was dat hij het nu eens beter zou doen, en Hornkamp vind ik een spits. Die heeft meer een neusje voor de goal dan verdedigen. Floranus is nog jong en wel een rechtsback. Ik hoop dat hij zich straks na zijn blessure beter laat zien. Van krijgt het vertrouwen.
zondag 4 augustus 2019
12:15
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›