KNVB ziet verbeterpunten voor VAR: ''In een stadion is dat lastig''

( 0 reacties)
KNVB ziet verbeterpunten voor VAR: ''In een stadion is dat lastig''

De VAR werd dit seizoen ingevoerd in de eredivisie en de KNVB is tot noch toe tevreden over het project. Toch zijn er nog genoeg verbeterpunten volgens Mike van der Roest, die werkzaam is bij de voetbalbond.

De VAR heeft het dit seizoen al redelijk druk gehad. Zeven doelpunten werden al afgekeurd en er werden door het project al vijf strafschoppen gegeven waar de scheidsrechter aanvankelijk niet voor had gefloten. ''We merken dat er draagvlak is voor de VAR. Duidelijke fouten die gecorrigeerd worden, dat begrijpen mensen. Maar tevreden wil nog niet zeggen dat we klaar zijn'', erkent hij tegenover de NOS.

Het belangrijkste is volgens Van der Roest dat de communicatie beter wordt."We merken dat de communicatie tussen scheidsrechter en VAR nog duidelijker kan. Als je gaat praten moet je goed naar elkaar luisteren. In een stadion is dat weleens lastig. Dan moet de opdracht van de scheidsrechter aan de VAR kort en bondig zijn en moet je zorgen dat de man je hoort. Als scheidsrechter moet je duidelijk laten weten of je iets gehoord hebt. Dat klinkt basic, maar daar valt winst te behalen."

De arbiter en de Video Assistent Referee hebben soms een moeilijke communicatie, maar ook voor de buitenwereld is niet alles duidelijk. ''Ik denk dat we met z'n allen wat geduld moeten hebben voordat iedereen in de gaten heeft hoe het VAR-protocol werkt." De werknemer van de voetbalbond vindt het vooral positief dat de VAR zoveel toevoegt om het spel eerlijker te maken. "De videoscheidsrechter gaat niet alle problemen oplossen. Interpretatie blijft. Die uitdaging houden we toch."

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 4 augustus 2019
12:15
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›