"Nieuw Noord heeft zijn bestaansrecht op de noordtribune wel bewezen"

SC Heerenveen-fans met een sfeeractie tegen RKC
SC Heerenveen-fans met een sfeeractie tegen RKC Foto: © Pro Shots

SC Heerenveen kent twee grote supportersverenigingen: FeanFan en Nieuw Noord. FeanFan is de supportersclub met de oudste rechten. De vereniging werd in 1981 al opgericht, terwijl Nieuw Noord pas ontstond in 2001. Journalist Edward Jorna ziet dat de sfeer in het Abe Lenstra Stadion, dankzij Nieuw Noord, flink verbeterd is.

"Twintig jaar na de oprichting van FeanFan ziet een tweede supportersclub het levenslicht: Nieuw Noord", begint Jorna in het Friesch Dagblad. "Die heeft de 'opdracht' om de sfeer in het stadion te verbeteren en om dat te bewerkstelligen krijgt de groep een eigen plekje in het stadion."

Jorna vervolgt: "Na een moeizame aanloop heeft Nieuw Noord zijn bestaansrecht op de Noordtribune inmiddels wel bewezen. Wie nog durft te beweren dat het Abe Lenstrastadion bevolkt wordt door 'bioscooppubliek' - er waren inderdaad tijden dat het tijdens wedstrijden wel erg stil was in het stadion - die wordt anno 2023 niet meer voor vol aangezien."

Verschil

De journalist ziet een groot verschil tussen FeanFan en Nieuw Noord. "De relatie tussen beide supportersverenigingen is niet goed, niet slecht, maar ligt er ergens tussenin. Ze dulden elkaar, maar extreem veel liefde koesteren ze - ondanks dat ze hetzelfde doel nastreven - niet voor elkaar."

"Het zal te maken hebben met de samenstelling van de beide groeperingen. Waar bij FeanFan - stigmatiserend - de brave 30-plusser meereist, daar stapt bij Nieuw Noord - eveneens stigmatiserend - de ondeugende twintiger met capuchon de bus in", aldus Jorna.

Lees meer:
0 reacties