Natafelen met Redmer | Zijn we zonder Dresevic beter af dan met?

Na een moeizame bekerwedstrijd in Amsterdam was het weer eens tijd voor het echte werk. Het lastig scorende Vitesse op bezoek bij het lastig voetballende Heerenveen. Op voorhand niet veel beloven misschien, maar daarom juist wel lekker onvoorspelbaar en vol mogelijkheden. En tja, het werd een bijzonder potje.

De openingsfase was al slecht toen Dresevic besloot nog een extra lelijke duit in het zakje te doen. Gepruts in het oneindige wat ons meerdere dingen opleverde. Als eerste kregen we natuurlijk te maken met tachtig minuten ondertalligheid. Onhandig. Maar het heeft ons ook het verfrissende inzicht gegeven dat we zonder Dresevic momenteel beter af zijn dan met, zelfs als dat betekent dat we met een man minder spelen. Hoewel je dat met Dresevic soms eigenlijk al doet.

Genoeg daarover. We gingen met tien man achter de bal spelen en zochten de ruimte waar mogelijk. Daar werd het leuker en misschien zelfs beter van. Vitesse duwde een beetje, wij sloegen. De geniale counter hing stiekem al een tijdje in de lucht. In de tweede helft bleef alles zo, totdat de warbiter zijn stempel en navel drukte op de wedstrijd. Een discutabele gelijkmaker en een gelukkig niet gegeven penalty later hoopten we op een stunterig resultaatje.

Toen was daar Openda. Onverdiend en verdiend tegelijk. Een pijnlijke nederlaag met een licht glimmend randje. Want uiteindelijk verliezen we slechts een bonus puntje en hebben we meer zieltjes gewonnen dan verloren. We mogen best trots zijn op wat we hebben gezien. En soms is dat wat je moet onthouden.

Voldoende rakers en missers om een boek mee te vullen. Twintig lukrake op een rijtje hieronder.

Tien keer mis:

1. Natuurlijk vind ik het prima om het publiek meer bij de wedstrijd te betrekken. En natuurlijk vind ik het prima dat er extra beleving aan een voetbalavondje wordt toegevoegd. Maar toch heb ik het idee dat de gemiddelde Heerenveensupporter zich niet laat lenen om te juichen voor een energiemaatschappij.

2. Geen Joey en Henk. Voer voor roddels, discussie, twijfels en paniek. Wie is waarom niet present en wat moeten we daar nou precies van denken. Blessures en voorkeuren.

3. Het begin van de wedstrijd was absurd slecht. Het duurde drie minuten voordat de eerste pass aankwam en toen had Vitesse al een dikke kans gehad.

4. Dresevic, Dresevic, Dresevic… Ibracadabra in topvorm. Lekker knoeien, lekker jezelf in de problemen werken, lekker aan de noodrem trekken. Normaal gesproken één medespeler in de problemen brengen met een rukpass, nu toen medespelers in de problemen brengen met een kansloze aanname.

5. Het is een publiek geheim dat ik geen voetbaltactisch wonder ben, maar ik had toch echt De Jong van het veld gehaald en iedereen met snelheid laten staan. Beetje counteren en zo. Lekker man.

6. Waanzinnig slecht gescheidsrechterd van Van den Kerkhof. Schuurt de bal met zijn linkertepel, maar die telt blijkbaar niet genoeg mee om het spel volgens de regels voor stil te leggen.

7. Ok, het was een onverdienstelijke taak die Henk Veerman meekreeg. Maar hij viel belabberd in. Henk woonde weer eens buitenspel en kwam bij ieder duel te laat aankakken.

8. Het deksel op de neus. Zo zuur. Zo zonde. Niet geheel onverdiend natuurlijk, maar tegelijk ook weer volledig onterecht. Bitterzuur met een licht zoet afdronkje. Of andersom. Dilemma voor de smaakpapillen.

9. Ook slecht gefloten: de handsbal van Van Beek. Was natuurlijk gewoon een penalty.

10. We stapelen nu iets te veel nederlagen op elkaar. Tijd voor weer eens een driepunter.

Tien keer raak:

1. Voor het eerst samen gedineerd met álle radiogezichten van Camataru. Bleken we buiten het digitale contact ook in het echte leven nog eens prima met elkaar door één deur te kunnen. Die van café De Buurman wel te verstaan.

2. Misschien een beetje een verbitterde ondertoon in het eerste puntje van de missers. Excuus, zeker niet de bedoeling. Ik vind het echt prachtig dat er werk wordt gemaakt van de totaalervaring. De lichten, de muziek, de alles. Sterk werk. Ik geniet ervan.

3. Xavier Mous staat lekker te keepen, hoor. Die vrije trap na de rode kaart rommelde hij heerlijk zijn doel uit. Daarna nog meer fraaie reddingen. Prima vervanger voor Mulder. Tijdelijk…?

4. Een rode kaart na dertien minuten is natuurlijk niet echt ideaal. Maar we gingen er wel beter van voetballen. Veel beter zelfs.

5. Om mijn eigen onkunde maar weer eens te bewijzen: Siem de Jong speelde uitstekend als net-niet-spits toen ze nog maar met tien waren. Hij bracht het voetbal en de rust.

6. De perfecte counter. Fantastisch. Schitterend. Briljant. Andere woorden doen alles tekort. Ik weet alleen niet wie meer credits moet krijgen: Kongolo of Van Ewijk. Ik neig naar Kongolo.

7. Iemand Madsen gezien? Niet echt, hè? Des te knapper, want hij speelde voortreffelijk. Net als Kaib en Van Beek trouwens. Maar dat vinden we soms best normaal.

8. Achterin staan we prima met Bakker en Van Beek. Onze eigen BvB. Niet meer veranderen. Nooit meer anders.

9. En sowieso dikke vette kudo’s voor de teamprestatie. Als wij altijd roepen dat we strijd en eendracht willen zien, zijn we tegen Vitesse op onze wenken bediend.

10. Ik heb de wedstrijd weer eens echt beleefd vanaf het puntje van mijn stoel. Spannend, strijd, emotie en opwinding. Soms is het resultaat gewoon niet het belangrijkste wat je meeneemt uit een wedstrijd.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
25/02
FC Volendam
20:00
SC Heerenveen
zo
3/03
SC Heerenveen
14:30
PEC Zwolle
zo
10/03
NEC
16:45
SC Heerenveen
zo
17/03
SC Heerenveen
14:30
Feyenoord
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 FC Utrecht 22 -2 29
10 PEC Zwolle 22 -3 27
11 Almere City 22 -15 27
12 SC Heerenveen 22 -10 25
13 Fortuna Sittard 22 -17 24
14 Heracles Almelo 22 -23 22
15 Excelsior 22 -10 21
Bekijk de hele stand