Natafelen met Redmer | Voetbal is veel meer dan het eindresultaat

Voetbal is bijzaak. Dat heb ik na afloop van de zeperd tegen Twente een paar keer tegen mezelf moeten zeggen. Deze middag draaide, zeker voor mij als een van de initiatiefnemers, maar hopelijk voor alle supporters, vooral om de eer die ten deel viel aan de Heren der Heeren.

Vanaf zondagmiddag staan de drie namen die de meeste invloed hebben gehad prominent op- en in het stadion. Riemer de westtribune, Foppe de oosttribune, gezamenlijk onder het gemeenschappelijke dak van Us Aller Abe. Symbolischer kan niets worden. Mijn rol was het onthullen van de Riemertribune. Een blauw doek optrekken en drie touwtjes doorknippen. Simpeler wordt het niet, maar ik vond het retespannend en een nog grotere eer. Voetbal was even amper een bijzaak.

Terug op mijn stoeltje werd voetbal helaas weer hoofdzaak. Hemeltjelief, wat een ongehoord drama. Twente voetbalde zoveel makkelijker en zoveel beter. Wij maakten niets klaar. Niet dat Twente nou zo gevaarlijk werd. Maar dat vonden we blijkbaar zo zielig dat we ze de goals maar gewoon liefkozend in het rode schootje wierpen. Makkie hier, makkie daar. Wij waren de koe en wezen de slager glimlachend de weg naar de slachterij.

We begonnen pas echt een beetje met voetballen nadat er een bal uit het niets in het netje achter Unnerstall dwarrelde. Toen gingen we wel duels winnen, wel medespelers vinden en wel naar voren voetballen. Waar de eerste helft acht minuten te lang duurde, duurde de tweede helft er zestien te weinig. Eigen schuld, we hadden gewoon wat eerder aan de wedstrijd moeten beginnen.

Een middagje Heerenveen leverde geen enkel puntje op, maar wel twee schitterende tribunes en trotse iconen. En soms is dat genoeg. Voor wie toch liever punten had, staan hieronder twintig. Een goedmakertje. Soort van.

Tien keer mis:

1. Juist nu, met alle mooie plichtplegingen en festiviteiten vooraf, is het ongelooflijk jammer dat er joekels van rijen staan en niet iedereen op tijd binnen was. Logisch misschien, maar zo jammer.

2. Net zo jammer is de varse start met die tegengoal uit een penalty. Dat de VAR ‘m geeft maakt het vaak alleen nog maar zuurder. Achteraf bleek het ook een nogal dubieuze penalty. Dat Dresevic ‘m veroorzaakte, was best wel logisch. Want uit vorm.

3. We werden, met name in het begin van de wedstrijd, positioneel van ieder soort kastje naar iedere willekeurige muur gestuurd door FC Twente. Niets in te brengen, nergens de baas, overal te laat.

4. Ik had door de hele gang van zaken qua spelbeeld op het veld al genoeg moeite mijn aandacht goed bij de wedstrijd te houden. Het feit dat het spel om de haverklap stillag hielp niet mee. Eigenlijk waren er heel veel akelige drieletterwoorden van toepassing op de eerste helft.

5. Michel Vlap in een Twenteshirt. Spuuglelijk.

6. Het kan aan mij liggen, maar volgens mij hebben wij er wel een handje van om een zaadpartij te spelen als er iets te vieren valt.

7. Toch weer een degelijke eigen goal van Sven van Beek. Dit keer een afstotelijke coöperatie met Mous. Wie is er schuldig? Geen idee. Maar het paste prima in de tegendoelpuntenmalaise.

8. Sowieso kregen we alles wel heul makkelijk tegen. Easy penalty, ingewikkelde terugspeelbal na een ellendige pass en die eigen goal dus. Als je zo makkelijk zo veel weggeeft, moet je er heel veel voor terugkrijgen om het nog een beetje gelijk te trekken. Kregen we niet. Niet genoeg.

9. Het puntendokterschap ligt weer op de loer. Uit naar Zwolle waar het degradatiespook al in september stiekempjes heeft rondgekeken op zoek naar een potentieel slachtoffer. Wij zullen hem er vast weer wegsturen, ons kennende…

10. Hoe is het toch in vredesnaam mogelijk dat je in een laatste kwartier wel kunt wat je in de vijf kwartier daarvoor totáál niet kunt?

Tien keer raak:

1. Niet een persoonlijk succes, maar wel persoonlijke bijgedragen aan het eren van succes: de opening van de totaal terecht vernoemde Foppe- en Riemertribune. Machtig!

2. Klein detail, maar ook die mogen gezien worden. Ron Jans ging keurig staan bij het volkslied en de rest van zijn staf ging keurig meedoen. Respect blijft te allen tijde het belangrijkst.

3. Ieder vol uitvak is leuk. Niet zo leuk dat ik ze de drie punten mee wil geven in de bus, maar het draagt wel bij aan de sfeer.

4. Ik gun niemand een blessure. Ook, of zelfs zeker, Siem de Jong niet. Maar ik hoop wel dat Arjen van der Heide nu een paar wedstrijden negentig minuten de kans krijgt om zichzelf te bewijzen. Gewoon aan de kalklijn vastpinnen en verder geen instructies. Goed genoeg? Laten staan. Zo niet, weten we dat ook weer.

5. Een podcast opnemen met Riemer en Foppe in een skybox na een wedstrijd. Soms zijn dingen gewoon zo leuk dat je er verder niets over uit hoeft te leggen.

6. Toch weer Tibor. Natuurlijk weer van een afstandje, dit keer met een hots, een knots en een dwarrel. Maar lekker boeiend, precies wat we nodig hadden.

7. En de assist na het schot was al helemaal prachtig. Heerlijk aangesneden curveball op een invliegende Veerman. Prachtgoal. Mooier dan de drie gedrochten van Twente bij elkaar.

8. De redding van Mulder was wel lekker, hoor. Ik telde ‘m al. Mulder niet en hij had er zelfs een blessure voor over om te schade voorlopig niet nog groter te maken. Keurig keeperswerk.

9. Scoren in de tweede helft was ons nog maar amper gelukt. In het tweede bedrijf een beetje fatsoenlijk spelen zat er zelfs niet in. Nu wel. Tenminste, het laatste kwartier.

10. Vanuit onze skybox (ahum, vet decadent) zag ik dat er nog een fijne fuif aan de gang was in Feanplaza. Uit filmpjes op Twitter kon ik opmaken dat het inderdaad een heerlijk feestje was. Zo hoort het, zeker nu alles langzaamaan weer een beetje mag. Voetbal beleven is veel meer dan het eindresultaat alleen. Party on!

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 2 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
FC Emmen -
-
SC Heerenveen -
zo 9 okt. 2022, 16:45
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
PSV -
za 15 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
Go Ahead Eagles -
-
SC Heerenveen -
zo 23 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
FC Volendam -
-
SC Heerenveen -
za 29 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
FC Utrecht -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 Feyenoord 7 11 16
5 FC Twente 7 7 13
6 SC Heerenveen 7 1 12
7 Sparta Rotterdam 7 1 10
8 RKC Waalwijk 7 5 9
Bekijk de hele stand