Natafelen met Redmer | Het roer is om, dit was de ommekeer

Omdat het allemaal niet slechter kon gaan dan dat het allemaal ging, dacht ik dat het nu allemaal alleen maar beter kon gaan. Dat ging het allemaal niet. Maar het ging allemaal ook niet slechter en dat is alweer een flinke verbetering. Misschien kon het ook wel echt niet slechter. En dus wordt het beter.

Het kan met mijn zondagmiddagmood te maken hebben gehad, maar ik vond er niet zo veel aan. Het leek erop dat er twee ploegen aan het spelen waren die zo bang waren om hun eigen onkunde te etaleren, dat ze maar besloten om überhaupt maar weinig te proberen. Wat je niet doet, kan ook niet fout gaan, nietwaar? En dus kabbelde alles wat voort. Het duurde tot ver in de helft dat ik af en toe semi-geschrokken opkeek van de bijzaken op mijn telefoon.

In de tweede helft kon ik mijn hoofd er wat beter bijhouden. Vooral het begin was hoopvol, maar dat offensief stierf een schitterende dood die niemand echt terug kan halen. Het verzandde gewoon weer in een combinatie van angst, pech, onkunde, twijfel en armoe. Die vaardigheidscocktailblijkt een moeilijk leeg te drinken gifbeker voor ons. Maar goed, het bleef beter dan de voorgaande weken bij elkaar.

En zo werd het een wedstrijd die eigenlijk uit drie delen bestond: niet willen, niet lukken, niet kunnen. Op de momenten dat we niet wilden, konden we niets. Op de momenten dat we wat meer wilden, lukte er weinig. Op de momenten dat we niets konden, wilden we niet graag genoeg. Een ingewikkeld verhaal, maar tekenend voor de vicieuze cirkel van het moment.

Het is jammer dat John een mooie goal maakte. Het is mooi dat Nygren een mooie goal maakte. Het levert in ieder geval een puntje op. Gelukkig maar. Nog twintig punten hieronder. Uit mijn tenen, want ook een schrijver is af en toe wel moe van alles.

Tien keer mis:

1. Ik zag Stan Valckx in een interview voor de wedstrijd en ik schrok een beetje. In mijn hoofd was hij nog steeds die stoere bonk die een bal tussen hem en Romario door liet zwabberen. Nu zag ik een nerveuze oude man met zenuwtrekjes die niet over geld wilde praten.

2. Schitterend Nederlands weer. Sneeuwbulten naast het veld, zonneschijn bij opkomst, stortbuien in de nabeschouwing. Geen peil op te trekken.

3. Ik zie zo veel paniek. Om niks. Wanneer een Van Bergen of Van der Heide of ergens een bal onderschept, wordt die gewoon blind naar voren gerost. In de hoop dat ze daar zelf staan?

4. Over buitenspelers gesproken: waarom hebben we die eigenlijk. Er komt werkelijk nooit een goede voorzet. Van niemand, hoor. Dus het is geen persoonlijk verwijt aan de beide flankspelers. Er komt gewoon nooit een fatsoenlijke voorzet. Kunnen we niet eens, heel inventief, een totaal nieuw spelsysteem ontwerpen?

5. Aan de andere kant: aan de andere kant waren wel alle voorzetten gevaarlijk. Gelukkig konden die lui allemaal niet koppen of timen.

6. Bij Veerman lukt echt maar heel weinig. Joey dus. Hij werd chagrijniger, gefrustreerder en zijn blik vanaf de tribune cq. bank sprak boekdelen. Tevredenheid en vorm bestaat niet uit de punt naar voren of achteren.

7. Tien potjes op rij niet gewonnen is best wel veel. Nu we toch bezig in met die recordreeks, laten we die dan nog maar even voortzetten. Dat is niet leuk, maar het zorgt er wel voor dat er straks een record staat dat we de eerste decennia echt niet gaan verbreken.

8. Sherel Floranus deed weer mee. Schijnt. Ik zag hem een schitterende bal op de lat rammen, dat wel. Ten tijde van die tegengoal was hij nergens te bekennen. Rugdekking stond ook even niet op welk programma dan ook, trouwens.

9. Het was ergens wel fijn geweest als we Hennie Spijkerman de schuld hadden kunnen geven van de vorige twee potten. Of juist Johnny Jansen van alle matige potjes daarvoor. Maar zo simpel is het niet. Zo simpel is het nooit. Daarom geven we bij Heerenveen nooit personen de schuld. Maar wat dan wel?

10. Er zijn maar weinig dingen zo vreselijk als 'wat als...', maar wat als Henk Veerman in de afgelopen paar wedstrijden wel die eerste kans had gemaakt in plaats van gemist?

Tien keer raak:

1. Op papier is was het een duel der succesvolle spitsen. Henk Veerman prikt ze er makkelijk in dit jaar en Giorgos Giakoumakis kiest af en toe een wedstrijdje uit om er heel veel te scoren. In de praktijk hebben we de commentator buitensporig veel over Giakoumakis horen praten, maar hebben we de beste man zelf niet gezien.

2. Ik heb Halilovic best wel goede dingen zien doen. Niet alleen maar goede dingen, maar wel veel. Die wordt nog eens goud waard voor ons. Dat hoeft-ie alleen niet mee het veld op te nemen.

3. Ok, laten we het absoluut positief benoemen. Het was een stuk beter dan de vorige potjes. Echt al een stuk beter. Echt.

4. Positief punt over deze buitenspelersamenstelling: ze lijken prima op elkaar ingespeeld. Af en toe van kantje wisselen, af en toe zichzelf of elkaar lanceren, af en toe gevaarlijk dicht in de buurt van de goal. Potentie potentie.

5. Alles begint met hard werken. Dat zegt Johnny Jansen tegen zijn spelers. Dat zeg ik tegen mijn kinderen. Dat zegt mijn baas tegen mij. En allemaal hebben ze gelijk. Tegen VVV werd er prima gewerkt.

6. Tegen het einde van de eerste helft kregen we zowaar weer eens wat kansen. Natuurlijk had die van Veerman er in gemoeten, maar het allerbelangrijkste was dat er kansen kwamen.

7. We begonnen de tweede helft zoals we de eerste helft eindigden. Maar we eindigden de tweede helft met een doelpunt. Toch was het begin beter. Als we nou zo blijven voetballen...

8. De aannames van Henk Veerman zijn om van te smullen. Hij kan een lange bal doodleggende dat harde uiteinde van een schoenveter. Zo veel controle.

9. Die twee doelpunten pasten in de wedstrijd als oorbellen in de lellen van een baby. Als een madeliefje op een hondendrol. Als... nou ja, weet ik veel. Veel te mooie goals. Klaar.

10. Ok, het roer is om. Dit was de ommekeer. Ik snap wel dat dat enigszins opportunistisch overkomt, maar ik denk het echt. En later gaan jullie allemaal zeggen: hij had gelijk! Let maar op.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
8 FC Utrecht 29 1 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 Fortuna Sittard 29 -17 35
11 SC Heerenveen 29 -8 33
12 Almere City 30 -18 33
13 Heracles Almelo 29 -20 32
14 PEC Zwolle 29 -18 31
Bekijk de hele stand