Natafelen met Redmer | Henkie heeft nieuw voorhoofd op de kop getikt

Het onderlinge duel tussen de voetbalmannen van de firma Jansen & Jansen was geen hoogstaand potje. Na onze optimale competitiestart hoopten we stiekem op een stunterig resultaatje. Na de openingstreffer hoopten we nog meer. Uiteindelijk blijkt hoop niet meer dan vurig, maar ongegrond verlangen.

Ons spel was zo grijs als het weer: mistroostig, weinig lichtpuntjes en bij vlagen uitzichtloos. Met zo weinig druk op man en bal kom je nooit lekker aan voetballen toe. AZ was niet veel beter dan wij, maar wij waren wel minder dan AZ. Dat klinkt raar, maar zo was het wel. Want ook AZ speelde verre van geweldig. Toch net niet niet-geweldig genoeg om van te profiteren. Daarvoor zijn ze op iedere positie net wat te goed voor ons en waren onze plannen en uitvoering niet toereikend.

Zonder vleugelspelers wordt voetballen over de vleugels al best lastig, maar er zijn blijkbaar ook instructies gegeven om niet over de zijkanten te voetballen. Alles belandde in de spreekwoordelijke trechter. Daar bleven alle goede bedoelingen echter zitten als een hopeloze en pijnlijke obstipatie. Er heeft niet heel veel meer ingezeten dan we eruit gehaald hebben en dat is momenteel ook de meest pijnlijke constatering. Heel veel beter dan dit zijn we gewoon niet.

Tegelijkertijd weten we ook dat we het wel kunnen. Dat zagen we vorige week wel in de eerste helft. Tegen een andere tegenstander, dat is waar, maar dat zijn de tegenstanders waar wij van moeten winnen. Tegen AZ is dat anders, hoe jammer we dat ook allemaal vinden. Er is dus geen man overboord, maar we weten ook dat we nog niet zonder onze zwemdiploma’s kunnen.

Hieronder een opgeteld greepje uit de mooie en minder mooie dingen van de wedstrijd: tien keer mis en tien keer raak.

Tien keer mis:

1. Lange rijen snap ik wel. Helemaal nu. Maar ergens bekruipt je toch het gevoel dat het allemaal efficiënter moet kunnen bij de toegangspoorten. Nog even doorbijten.

2. We kwamen overal een stap te laat. We stonden overal een meter te ver. We speelden elke bal net verkeerd. Ok, beetje aangedikt. Toch was dat wel het gevoel. En zeker ook de reden dat we niet tot voetballen kwamen.

3. Woudenberg mocht weer eens vanaf de start meedoen, maar had zelf nog niet helemaal door dat het een wedstrijd betrof en geen intraptraininkje van Erwin Mulder. Niet de allerbeste terugspeelbal aller tijden. Verder ook weinig gelukkig aan de bal.

4. In verband met een paar positieve coronatesten in ons gezin, moest ik in mijn eentje naar het stadion. Meh, er zijn leukere dingen. Zelf negatief getest, volledig gevaccineerd en volkomen klachtenvrij. In case you were wondering.

5. Een deel van onze verdedigers had moeite met de opbouw. Maar net zo veel moeite met het verdedigen an sich. Waarom staan ze er dan, zou je zeggen…

6. Er is de afgelopen week geoefend op het geven van steekballen van honderdveertig kilometer per uur op een nat veld. Dat kwam prima uit de verf.

7. We hadden niet altijd grip op AZ, maar we hadden zeker geen grip op het veld. In dat kader had de wedstrijd ook verplaatst kunnen worden naar Thialf. Daar was het niet gladder geweest.

8. De kansen van Veerman en Nygren waren echt joekels, hoor. Precies de twee goals die we misten voor een puntje. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd en gedacht, maar die kansen waren ook echt niet zo moeilijk. Gewoon opschieten en rammen.

9. Het gemak waarmee de derde goal van AZ mocht worden gemaakt, werd door missers extra pijnlijk. Domme sliding, matig meelopen, geen dekking.

10. We zijn allemaal echt totaal helemaal kotsklaar met de transfernieuwtjesinterviews met Joey Veerman. Joey zelf ook, gok ik. Maar kom op, betalen of blijven. Het is allemaal niet zo ingewikkeld.

11. De spoeling bij ons is dun. Er zijn te weinig spelers op de bank die ons een impuls kunnen geven. Dan kun je wisselen wat je wilt, maar het wordt nooit beter dan wat er al staat.

Tien keer raak:

1. Mooi dat die start van de Formule 1 was uitgesteld. Gezien de hoeveelheid op Ziggo Go afgestemde telefoontjes in het stadion was ik niet de enige die er zo over dacht. En ten langen leste bleek dat we überhaupt niets gemist hadden. Prima geregeld.

2. Uit het eerste, het beste en bijna het enige aanvalsgolfje van de eerste helft kwam direct de treffer. Henkie, goaltjesdief van professie, heeft deze zomer in de winkel van Oliver Bierhoff een nieuw voorhoofd op de kop getikt en stond ermee op het juiste plekje.

3. Er zit wel muziek in de vernieuwde rechterkant. Er moet nog wat meer gerepeteerd, gefinetuned en gestemd worden, maar dan klinkt het straks uiteindelijk allemaal heel aardig. Op zeker.

4. Sowieso: Van Ewijk, wat een aanwinst.

5. Wie nog twijfelt of twijfelde aan de inzet van Joey Veerman moet maar even die uitstekend tackle in de tweeënzestigste minuut terugkijken. Daar was niets ongemotiveerde aan.

6. Zonder Sven van Beek waren veel dingen veel slechter afgelopen. Niet altijd gepolijst, wel altijd safe. Sven the Man.

7. Ieder debuut is een feestje en ieder feestje moet je vieren. Djenahro Nunumete: een naam om te (proberen te) onthouden, een dag om nooit te vergeten.

8. Zes punten uit drie wedstrijden. Als we dit volhouden, eindigen we op minstens zesenzestig punten. Moet genoeg zijn voor Europees voetbal. Makkie dus.

9. Mitchell van Bergen debuteert op hetzelfde veld als Lionel Messi. Wie had dat ooit gedacht? Ik weet oprecht niet of ik Mitchel ga missen, maar ik weet wel dat ik hem zijn stap van harte gun. Mooie transfer. En de groeten aan Lionel.

10. Lekker! Er zitten weer een paar knotsgekke transferdagen aan te komen. Er kan nog wel wat bij, dus kom maar doorrrrrrrr, Ferry!

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
PSV
18:45
SC Heerenveen
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 FC Twente 14 13 30
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
Bekijk de hele stand