Natafelen met Redmer | Dit SC Heerenveen is een tropisch land

Dit Heerenveen is een tropisch land. Een soort Maleisië. Of Belize. Ook daar wordt bewogen in een stroperig tempo om enige vorm van zweetvorming te voorkomen. Ook daar heerst de grondgedachte dat alles altijd wel goed zal komen, ook als het niet goedkomt.

Ook daar is er vaak heel lang geen vuiltje aan de zonnige lucht en kan, zomaar uit het niets, de hel losbarsten en komt de regen met bakken naar beneden. En when it rains, it poors. In Belize. In Maleisië. Maar helemaal bij ons. En voor je het weet ben je een soort Venezuela: rijk in potentie, maar failliet op alle fronten.

Dit is een elftal dat rap bezig in om alle zorgvuldig opgebouwde sympathie en iedere vorm van een gunfactor te verliezen. Niemand vindt het namelijk leuk om naar wedstrijden van Heerenveen te kijken en dat komt voornamelijk door ons. Er gebeurt niets, het lijkt nergens op en is slaapverwekkend slecht. Dat het dan, zoals bij de 3-0 en alles wat daaraan vooraf ging, niet meezit, is volstrekt logisch en terecht. We zijn zelfs in staat om een degradatiekandidaat er goed uit te laten zien. Dat zegt alles.

Er gaan zo veel dingen structureel fout dat toeval en pech niet meer als redenen genoemd mogen worden. Incidenten zijn alleen maar incidenten wanneer wanneer ze incidenteel plaatsvinden. We zijn dat stadium al lang en breed voorbij. We zijn misschien zelfs het stadium al voorbij dat het ons echt iets kan schelen dat het slecht is en dat we bijna alles verliezen. Ergert u niet, verwondert u slechts.

Dat verwonderen hoorde ik ook terug in de interviews na afloop. Mario Been kon het niet duiden. Henk Veerman snapte er niets van. Johnny Jansen vond het ook allemaal maar vreemd. En misschien vind ik juist dat wel het meest verontrustend. Gerry Hamstra schijnt weg te zijn gegaan vanwege een gebrek aan voetbalkennis in de burelen van het stadion, maar het begint er zo langzamerhand op te lijken dat dat gebrek zich verspreid heeft over een groter deel van de club.

Een dikke nederlaag als slotakkoord van een kloteweek. Het zat eraan te komen. Net als tien missers n rakers. Enjoy. Of zo.

Tien keer mis:

1. Die aftrap. Wat was dat?

2. Die zwarte shirtjes waren, hoe prachtig ik ze ook vind, niet de handigste keuze in een stadion dat door de zon vervelend verdeeld werd in een donker en een licht stuk. Of ik moet de instellingen van mijn tv aanpassen. Kan ook.

3. Koert Westerman kwam eens niet over als een stomdronken amateurcabaretier die nietszeggende dartpartijtjes aan elkaar lult. Daar was ook al het positieve wel mee gezegd. Wat een verbale drab.

4. Dit was misschien wel een van de allerlavelooste potjes voetbal die ik ooit gezien heb. Alsof tweeëntwintig brakke kelderklassevoetballers ternauwernood op tijd uit hun bed waren gekropen om lekker uit te brakken op een winderig veldje zonder publiek.

5. Die veelgeprezen centrale verdedigers van ons stonden op schandelijke wijze te schutteren bij de 2-0. Geen uitgestoken been bij de voorzet, wel een man uit je rug laten lopen. Amateurisme.

6. Onbestaanbaar dat er niemand was die de bal over de lijn zag. Nee, ik zag het ook niet, maar met een beetje rekenkundig inzicht kun je prima bepalen dat de je de bal nooit met zo’n hoek tegen de onderkant van de lat kunt trappen als je niet achter de lijn staat. Maar goed, we verdienden het ook gewoon niet.

7. Misschien is het allerstomste aan dit elftal wel dat ze pas gaan voetballen wanneer het water aan de lippen staat. Ondertussen zijn wel wel al negen keer verdronken.

8. Wie moet je nou allemaal en helemaal de schuld geven van deze doordenderende ellende? Spelers? Staf? Bestuur? Iedereen? Alleen de supporters niet, want toen wij er nog in mochten, ging het nog wel aardig.

9. Juist nu was een overwinning welkom geweest. Na alle bestuurlijke drek van de afgelopen week was er één manier om nog enigszins voor rust te zorgen. Dat lieten we na.

10. De allergrootste misser is dat er nog minstens zesendertig missers genoemd kunnen worden: het wandeltempo, de wissels, de VAR, de voorzetten, de apathie, de tegengoals. Afijn, zo veel. Zo verschrikkelijk veel.

Tien keer raak:

1. Een potje voetballen tegen Willem II ligt ons meestal wel en dus gingen we goedgemutst richting Tilburg. Oh, die heerlijke naïviteit...

2. Wel weer een goede nieuwe tactiek geleerd: eerst je directe tegenstander binnen de regels omver lopen bij een corner en daarna ongestoord inkoppen bij een tweede voorzet. Slim.

3. Zo af en toe kun je zien dat er potentie en voetbal in dit team zit. Zoals bij die kans van Veerman na het een-tweetje met Schöne. Kansloos verprutst, dat dan weer wel.

4. Nou, ok. We begonnen best wel aardig. Na die ridicule aftrap voetbalden we een beetje, waren we beter dan de tegenstander en kwamen we regelmatig in de buurt van de goal. Oftewel, het allerbeginste begin was best positief.

5. Onze grote commentatorvriend kraaide regelmatig verbaasd dat hij niet snapte wat er met Heerenveen aan de hand was. Dat deed me deugd. Blijkbaar zijn er dus mensen die niet weten hoe ongelooflijk slecht we al tijden zijn.

6. Ik wist dus niet dat Sven van Beek bij Willem II speelt. Leuk, weer wat geleerd. Zegt ook wel iets over hoe intensief ik de Eredivisie en Willem II volg, maar daar schaam ik me niet voor.

7. Mooie goal van Veerman. Dat wel. Een mooi versierde minipleister op een rottende stinkwond.

8. De enige die misschien nog iets van niveau liet zien was Erwin Mulder. Drie tegendoelpunten en toch niet slecht gespeeld. Dat kan alleen als keeper bij Heerenveen.

9. De play-offs kunnen we nu definitief op onze buik schrijven en dat is prima. Hebben we niets te zoeken, valt niets te winnen. Gewoon lekker vroeg op vakantie.

10. Kunnen wij, supporters, dan niets doen? Jazeker wel. Verleng gewoon je seizoenkaart. Dat is totaal tegennatuurlijk en het voelt misschien alsof je kont afveegt met tweehonderd euro, maar het is echt het enige dat wij kunnen doen. Dus doen!

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand