Miedema geeft tip: "Laat Groningen en Heerenveen samenwerken"

Vivianne Miedema bij Arsenal
Vivianne Miedema bij Arsenal Foto: © Pro Shots

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie willen betere betalingen. Dat geluid lieten zij in de vorige speelronde luid en duidelijk horen. Vivianne Miedema steunt die actie, zo schrijft ze in haar column in het Algemeen Dagblad.

"Ik besef heel goed dat ik niet mag klagen en voel ook de verantwoordelijkheid om op te komen voor andere meiden. Daarom ondersteun ik de actie van afgelopen weekend in de eredivisie voor een betere cao. Maar het gaat juist om meer dan geld alleen", benadrukt de spits van Arsenal. "In zo’n cao moeten speelsters bijvoorbeeld ook financieel beschermd worden als ze zwaar geblesseerd raken of zwanger worden."

Miedema maakte in 2018 de professionalisering in Engeland mee. "Clubs werden verplicht om medische en mentale hulp te bieden aan de spelers. We gingen in stadions spelen in plaats van op een amateurveld voor tien kippen en een koe. Mijn punt is: we kunnen het wel over een zak geld hebben, maar begin er eerst mee om de Nederlandse competitie sterker en aantrekkelijker te maken", tipt ze.

Haar boodschap is duidelijk: "Staar je niet blind op het uitbreiden van de competitie, daar hebben we niet genoeg talenten voor rondlopen. Het niveau moet omhoog, zodat er ook meer toeschouwers komen. Laat clubs in dezelfde regio met elkaar samenwerken. Laat bijvoorbeeld de Limburgse clubs gezamenlijk een vrouwentak opzetten. Of Groningen en Heerenveen samenwerken."

"Daar liggen in het vrouwenvoetbal geen gevoeligheden", merkt Miedema op. "Het gaat erom dat we met elkaar onze competitie sterker maken. Clubs moeten niet denken: ik, ik, ik. Natuurlijk valt en staat veel bij geld. Dat is in heel het leven zo. Maar ik mis in de discussie het bredere plaatje. Het gaat niet alleen om een pot met geld. Zorg voor een volwaardige Nederlandse competitie. Dan groeien de salarissen hopelijk ook mee."

Lees meer:
0 reacties