Maas blikt lachend terug: "Sibon zei: we hebben het wel gezien, hè?"

Peter Maas was deze week te gast bij supporterspodcast Radio Camataru.
Peter Maas was deze week te gast bij supporterspodcast Radio Camataru. Foto: © Orange Pictures

Peter Maas keerde na een uitstapje bij NAC Breda deze zomer terug naar SC Heerenveen om Karel Brandsma op te volgen als hoofd scouting. In het verleden was de 51-jarige Brabander al eerder in dienst als scout van de Friezen, waarin onder meer Denzel Dumfries werd gehaald.

Daarbij leerden Maas en collega Gerald Sibon dat het loont om tot het einde bij een wedstrijd te blijven zitten. "Op een gegeven moment moet je een 'eindscouting' doen, dan moet er een keuze worden gemaakt. Dan zijn de rapporten binnen van meerdere personen binnen de organisatie", vertelt Maas bij Radio Camataru. "Ik ging met Gerald Sibon naar Rotterdam om bij Denzel definitief te zeggen van: wel of niet. Daar kwam het eigenlijk op neer."

Sparta speelde die bewuste zaterdagavond tegen PSV, dat uiteindelijk met 2-0 won op Het Kasteel. Maas: "Denzel stond tegenover Ramselaar - die natuurlijk nooit linksbuiten was en veel naar binnen ging - en linksback Jetro Willems die er elke keer overheen ging. Siem de Jong speelde in die periode op '10' bij PSV en ging af en toe ook nog in die zone lopen en dan wegtrekken. Denzel kwam daar in de draaimolen terecht en werd de eerste twintig minuten he-le-maal weggespeeld."

"We hebben daar achteraf nog wel eens smakelijk om gelachen."
Peter Maas

"Dus Sibon zei al tegen me van: 'Nou, we hebben het wel gezien, hè?'", lacht Maas. "Nou, nog effe blijven! Vervolgens begon Denzel boos te worden en met handen en voeten - op zijn kenmerkende manier - te communiceren en begon hij mensen om zich heen weg te zetten. Na een half uur had hij de balans in verdedigend opzicht gevonden en in de tweede helft knalde hij er in balbezit overheen. We hebben daar achteraf nog wel eens smakelijk om gelachen."

Uiteindelijk werd Dumfries enkele maanden voor circa vijf ton overgenomen van Sparta. In het Abe Lenstra Stadion ging zijn ontwikkeling daarna zo snel dat hij een jaar later door PSV werd overgenomen voor ongeveer zes miljoen euro. Inmiddels speelt de Oranje-international in Italië voor Inter Milan. "Maar zijn komst was voor de duidelijkheid niet alleen mijn werk", benadrukt Maas. "Daar zijn alle betrokken mensen bij Heerenveen verantwoordelijk voor."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/03
NEC
16:45
SC Heerenveen
zo
17/03
SC Heerenveen
14:30
Feyenoord
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
6 Go Ahead Eagles 24 6 37
7 NEC 24 9 36
8 FC Utrecht 24 -3 32
9 SC Heerenveen 24 -4 31
10 Sparta Rotterdam 24 -4 30
11 PEC Zwolle 24 -11 27
12 Fortuna Sittard 23 -16 27
Bekijk de hele stand