Lodeweges vol ongeloof: "Ik dacht dat ik in de maling werd genomen"

Dwight Lodeweges op de KNVB Campus
Dwight Lodeweges op de KNVB Campus Foto: © Pro Shots

Dwight Lodeweges is meerdere periodes bij sc Heerenveen actief geweest, maar er staan nog veel meer clubs op zijn CV. Toch had hij een belletje voor het Nederlands elftal niet zien aankomen.

In een interview met FC Update heeft de huidig assistent-trainer van Ajax het over het moment dat hij voor Oranje gevraagd werd door Ronald Koeman een paar jaar geleden. "Dat was ook wel verrassend, want ik dacht eerlijk gezegd dat ik gewoon in de maling werd genomen en dat iemand de stem van Ronald nadeed. Maar hij was het toch écht zelf. De KNVB wilde graag opnieuw met mij in zee en toen ik vroeg naar het waarom legde Koeman uit dat hij een ervaren veldtrainer zocht. Daarna vroeg ik hem ook hoe hij mij dan kende. Hij zei: 'Ja, de wereld is klein en ik krijg overal informatie van mensen die met jou samengewerkt hebben.' Ik had natuurlijk de Onder-20 gedaan in Zeist. En hij heeft mijn teams zien spelen, en die deden dat in zijn ogen op een mooie manier."

Inmiddels is Koeman voor de tweede keer in een korte tijd de bondscoach van het Nederlands elftal. Ditmaal is Lodeweges niet gevraagd als assistent. Hij kijkt echter wel nog steeds met veel plezier terug op de samenwerking. "Wat ik heel erg knap vond, is dat hij de baas was zonder dat hij ook graag als baas gezien werd. Hij deed het eigenlijk spelenderwijs. Ik vond hem geweldig in het delegeren, dus het dingen uit handen geven aan staf die hij bij zich heeft, die hij ook vertrouwt."

Ook kreeg de oud-trainer van Heerenveen zelf vrijheid om belangrijke besluiten te maken. "We hielden met z'n allen alle Nederlandse jongens in de gaten. We gingen ook alle jongens bekijken, Nathan Aké bij Bournemouth toentertijd, noem ze allemaal maar op, Hans Hateboer, Robin Gosens en Marten de Roon bij Atalanta. Helaas koos Gosens uiteindelijk voor Duitsland, maar die maakte wel mooie stappen daar. Hateboer was er eerst niet aan toe, maar later toch wel. Dus je ging er heen en als je uiteindelijk dan weer bij elkaar kwam op dinsdag, dat was altijd in Zeist, dan hadden we altijd beelden klaar van de wedstrijden die we gezien hadden. Zo konden we Koeman duidelijk maken of we iemand goed genoeg vonden en wat voor stappen er zijn gemaakt. Hij had ook zelf beelden en clipjes gezien en zo gingen we met elkaar sparren. Zo van: wie halen we erbij en wat past dan bij ons."

Toen Koeman naar FC Barcelona vertrok, mocht hij zelf even aan het roer staan als bondscoach. "Dat voelde eigenlijk als een soort verplichting. Je moet gewoon de job doen. Je bent assistent, en als er dan wat gebeurt met de hoofdtrainer moet iemand het overnemen. Dat heb ik toen gedaan. Ik loop daar niet voor weg, want ik ben m'n hele leven hoofdtrainer of assistent geweest, dus ik heb in beide functies heel veel gedaan. En ik ben inmiddels 65, dan loop je daar ook niet meer voor weg. Het was een mooie ervaring."

Na het vertrek van Koeman volgde een korte samenwerkingsverband met Frank de Boer. "De resultaten waren anders, we gingen eindelijk naar het EK toe en daar hebben we niet altijd evenveel succes gehad. Zeker met die uitschakeling. Koeman en De Boer zijn gewoon verschillende trainers met verschillende kwaliteiten. Maar allebei hébben ze kwaliteiten en het zijn allebei goede gasten met een grote carrière als speler achter de rug. En allebei hebben ze ook goede dingen als trainer laten zien", aldus Lodeweges.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
8 SC Heerenveen 34 -6 46
9 RKC Waalwijk 34 -14 41
10 Vitesse 34 -5 40
11 Go Ahead Eagles 34 -10 40
Bekijk de hele stand