Kooijman hard: "Heerenveen trekt zelden meer dan 350 betalende fans"

Het elftal van SC Heerenveen voor het duel met ADO Den Haag
Het elftal van SC Heerenveen voor het duel met ADO Den Haag Foto: © BSR Agency

De Azerion Vrouwen Eredivisie is nog altijd geen publiekstrekker, zo is het oordeel van Steven Kooijman. In De Telegraaf analyseert hij de toeschouwersaantallen van de Nederlandse competitie.

"De officiële kijkcijfers van wedstrijden uit de Vrouwen Eredivisie, gemeten door het Nationaal Media Onderzoek (NMO), liegen niet", begint Kooijman zijn verhaal. "De belangstelling voor de bewegende beelden van vrouwenclubvoetbal is bedroevend. De lege tribunes doen pijn aan de ogen, terwijl het gros van de duels door slechts twee of drie camera’s wordt geregistreerd."

De journalist gaat verder: In de Eredivisie bij de mannen staan minimaal zes camera’s rond het veld, maar doorgaans meer. Dan is er ook nog het niveauverschil. Alles bij elkaar opgeteld komt dit de amusementswaarde niet ten goede. Het roept ook vragen op. Zoals: is het vrouwenvoetbal gebaat bij dit soort registraties, die (zaterdagmiddag bijvoorbeeld) worden uitgezonden op een tijdstip dat de (potentiële) kijker wel iets beters te doen heeft?"

Volgens Kooijman neigt dat eerder naar 'antireclame'. "Overigens zijn de OranjeLeeuwinnen op het ’open net’ wel een kijkcijferkanon: de openingswedstrijd op het recente WK tegen Portugal trok op zondagochtend 23 juli op ’NPO 1’ 2.511.000 kijkers. Op vrouwenduels als PEC Zwolle-Telstar (7.000) of ADO-Feyenoord (8.000) op ESPN 2 zitten minder mensen te wachten."

Ook in het stadion verschillen de toeschouwersaantallen. Incidenteel komen er duizenden fans af op een duel uit de Azerion Vrouwen Eredivisie. "Maar meestal zit er geen kip langs de lijn. De eerste wedstrijd van de AZ-vrouwen na de winterstop tegen PEC Zwolle (1-1) trok slechts 210 toeschouwers. Hoe graag de voetbalsters ook voor volle tribunes willen spelen, het blijft vooralsnog een utopie."

"ADO, Excelsior, Heerenveen, PEC Zwolle, Telstar, Fortuna Sittard en FC Utrecht trekken zelden meer dan 350 betalende fans. Het gemiddelde aantal toeschouwers van de Eredivisie-mannen bedroeg afgelopen seizoen 18.162 per wedstrijd", weet Kooijman. Hij is duidelijk: "In tegenstelling tot de Eredivisie bij de mannen kan de hoogste vrouwencompetitie nog niet gerekend worden tot de amusementsindustrie. Maar dit betekent niet dat de Azerion Vrouwen Eredivisie niets voorstelt of geen enkele zaak dient."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
za
17/08
SC Heerenveen
16:30
FC Utrecht
za
31/08
SC Heerenveen
20:00
NAC Breda
za
14/09
AZ
21:00
SC Heerenveen
zo
22/09
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
12 NEC 0 0 0
13 PEC Zwolle 0 0 0
14 PSV 0 0 0
15 RKC Waalwijk 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Willem II 0 0 0
Bekijk de hele stand