Jong-a-Pin: "Als het had gemoeten, was ik nog op de fiets gegaan"

Calvin Jong-A-Pin namens SC Heerenveen
Calvin Jong-A-Pin namens SC Heerenveen Foto: © Pro Shots

Calvin Jong-a-Pin speelde bij SC Heerenveen, maar vertrok al vrij snel naar Japan. In het Aziatische land kent hij een moeilijk begin, maar weet hij zijn draai volledig te vinden.

Jong-a-Pin won al op jonge leeftijd het jeugd EK met Jong Oranje en stond een jaar later op de Olympische spelen. Met SC Heerenveen speelde hij in de UEFA Cup. Wat echt een bijzondere ervaring was? "Tegen Ronaldinho, Kaka, Alexandere Pato en Shevchencko van AC Milan", herinnert Jong-a-Pin zich in De Telegraaf.

Tot een langer verblijf bij de Friezen kwam het echter niet. Hij vertrekt, maar ontvangt maandenlang geen geschikte aanbieding. "Ja van Roda JC, maar daar wordt toch geen enkele jonge voetballer warm van?", zegt de verdediger. Uit Japan kwam een aanbod, maar dat slaat hij af. Tot hij het contract ziet. "Als het had gemoeten, was ik nog op de fiets gegaan", lacht hij. "Ik verdiende een salaris op het niveau van Ajax-spelers."

De bedoeling was om een half jaar in Japan te blijven. Het zouden elf jaren worden. "De eerste twee jaar was verschrikkelijk. Ik heb twee mental break-downs gehad. Ik heb tranen gelaten. Japan is zo'n bijzonder land. Letterlijk alles gaat anders daar en ik zat in mijn eentje in een kleine stad. Dat was best eenzaam", herinnert Jong-a-Pin zich.

In Japan vindt hij echter zijn draai en maakt hij fantastische jaren mee op de Japanse velden. Terugkeren aan een Europese club doet hij niet meer. "De stadions zijn bijvoorbeeld altijd uitverkocht en de hele wedstrijd wordt gezongen. Een prachtige ambiance."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand