'Jij bent niet gelukkig daar, kom lekker naar Heerenveen!''

Tegenwoordig is Mario Been een veelgeziene analist bij FOX Sports en was hij onder meer trainer van Feyenoord en NEC, maar hij speelde in 1991/92 ook nog een jaar voor SC Heerenveen. De 55-jarige Been kijkt met veel plezier terug op zijn tijd in Friesland.

Nadat middenvelder eerst furore had gemaakt bij Feyenoord, stapte hij over naar Pisa. Na ruim twee jaar Italië haalde Roda JC hem weer terug, maar in Limburg liep het niet bepaald lekker. "Toen belde Gijpie (René van der Gijp, red.) me op, hij zei: 'Je bent niet gelukkig daar.' Ik zei: 'Hoe zie je dat?' Hij: 'Nou, dat zie ik aan je. Kom lekker naar Heerenveen!'"

"Ik zei: 'Sinds wanneer bepaal jij dat?' Hij zegt: 'Nee, maar ik kan goed met Riemer (van der Velde, red.).' Dus die belde mij op en eigenlijk was het binnen twee dagen geregeld", blikt Been terug bij FOX Sports. "Toen ging ik in Drachten wonen naast Gijpie. Hij woonde op nummer 30 en ik op 40 en daartussen woonde niemand meer", lacht Been. "Die waren allemaal op de vlucht geslagen."

SC Heerenveen werd dat seizoen derde in de Eerste Divisie, maar promoveerde niet. "Het was een heel raar jaar, maar we hadden echt zoveel plezier met Fritz (Korbach, red.). Ik hoef je niet te vertellen hoe Fritz was, die trainde nog mee en had zulke scheenbeschermers en die gingen er ook op. Maar dan moet je je voorstellen dat je nog in 't Friesche Haagje speelde, dat hele kleine stadionnetje."

"In de bestuurskamer stonden twintig ijskasten, helemaal gevuld met bier. Dan gingen de schuifdeuren open en mocht het gewone volk ook in de bestuurskamer, dan was het gewoon een feest na afloop van de wedstrijd. Ik heb er enorm veel plezier gehad, dat meen ik echt", aldus Been, die na één seizoen Heerenveen nog speelde voor Wacker Innsbruck in Oostenrijk en Excelsior.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Agenda
do
1/06
SC Heerenveen
18:45
FC Twente
zo
4/06
FC Twente
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
8 SC Heerenveen 34 -6 46
9 RKC Waalwijk 34 -14 41
10 Vitesse 34 -5 40
11 Go Ahead Eagles 34 -10 40
Bekijk de hele stand