'Je kunt voor Barcelona kiezen, maar Heerenveen is toch veel specialer?''

De Canadese schaatser Laurent Dubreuil is verknocht aan Friesland én SC Heerenveen. De snelste man op de 500 meter dit seizoen had geen geld voor onderdak tijdens de WK sprint in Heerenveen, maar kwam dankzij internet aan een gastgezin in Oranjewoud.

"Ze hadden een foto meegestuurd. Het zag er uit als een warm en gastvrij gezin", vertelt Dubreuil in gesprek met de Volkskrant. De Canadees genoot bij het gezin, dat hem Friesland liet zien. "Een kleine groep die vasthoudt aan zijn eigen identiteit, dat herken ik van Quebec. Misschien voel ik daarom die connectie zo sterk. Iedereen om ons heen spreekt een andere taal. Maar pas als ik Frans kan spreken, voel ik me écht thuis."

Afgelopen weekend bezocht hij de wedstrijd tussen SC Heerenveen en PSV in het Abe Lenstra Stadion. Dubreuil, een groot voetbalfan, had al langer een voorkeur voor de Friezen. "Je kunt wel voor Real Madrid of Barcelona kiezen, maar zeg nou zelf: Heerenveen is toch veel specialer?", reageert de Canadees, die ook kennis maakte met de Nederlandse tv.

"Kom, hoe heette dat nou ook alweer? Het speelde zich af op een school met een of andere maffe directeur. Ja, De Luizenmoeder! Ik versta natuurlijk geen Nederlands, maar zelf zonder ondertiteling was het hilarisch", aldus Dubreuil, die genoot in Friesland.

"Stel: ik was miljonair dankzij het schaatsen. Dan had ik nu weliswaar in een luxe vijfsterrenhotel gezeten, maar dan had ik nooit de ervaring met het Friese gastgezin meegemaakt", lacht hij. "Dit is wat ik over 20 jaar aan mijn dochter vertel."

Hoe de snelste schaatser van Canada uit geldgebrek bij een Fries gastgezin belandde https://t.co/BJ621iRXqH Een mooi verhaal over een bijzondere sporter in de @volkskrant

— annevandermeer (@annevdmeer) 22 februari 2019

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand