Janmaat schrijft geschiedenis met Oranje bij WK-debuut

Ruim twee jaar nadat hij afscheid nam van SC Heerenveen beleefde Daryl Janmaat vrijdagavond zijn eerste speelminuten op het WK in Brazilie. En hoe, want met de oud-Heerenvener in de basis versloeg Oranje regerend wereldkampioen met maar liefst 1-5!

Na een sterke openingsfase van Spanje (met één grote kans voor Sneijder) kwamen de Spanjaarden op voorsprong via een makkelijk gegeven penalty. Feyenoord-verdediger Stefan de Vrij zette een tackle in waarop Diego Costa gretig ging liggen. Xabi Alonso benutte de toegekende strafschop. Op slag van rust kwam Oranje op 1-1: Blind gooide de bal prachtig voor het doel en Van Persie, tot dan onzichtbaar, verbijsterde Casillas met een fenomenale kopbal. 

Direct na rust nam Nederland zowaar de leiding. Blind (weer Blind) vond Robben, die de bal fraai aannam, goed legde en via de voet van Ramos langs Casillas schoot. Nederland controleerde de boeiende wedstrijd nu volledig en kwam op 3-1. Sneijder (in zijn honderdste interland) slingerde een vrije trap naar de verre paal, waar De Vrij de bal via de paal en zijn eigen voet in het doel werkte.

Daarna veranderde de Spaanse defensie in een schiettent. Casillas leverde een terugspeelbal zomaar in bij Van Persie, die met de punt van zijn schoen raak prikte, Robben maakte er 5-1 van nadat hij Ramos er compleet uit had gelopen en invaller Wijnaldum en Robben testten de vuisten van Casillas.

Klaas-Jan Huntelaar, de andere oud-Heerenvener in de selectie van Louis van Gaal, kwam gisteravond niet in actie.

Lees meer: