Janmaat over Nederlands elftal: "Hij zou het verschil kunnen maken"

Daryl Janmaat met Ruud van Nistelrooij
Daryl Janmaat met Ruud van Nistelrooij Foto: © Pro Shots

Het WK in Qatar wordt het laatste kunstje van Louis van Gaal als bondscoach van Oranje. In 2014 pakte hij in Brazilië brons met Nederland, wat is er in Qatar mogelijk?

"Als iemand Oranje naar de wereldtitel kan loodsen, dan is het volgens mij Louis van Gaal", is Daryl Janmaat, voormalig speler van SC Heerenveen, duidelijk in gesprek met het Algemeen Dagblad. "In 2014 in Brazilië behoorden we niet tot de favorieten, maar iedereen weet hoe dichtbij de finale was. Deze selectie wordt meer bij de favoriete landen genoemd en dat heeft heel veel met de aanwezigheid van Van Gaal te maken", denkt de oud-voetballer.

"De selectie is in orde, maar de trainer zou het verschil kunnen maken. En dan zijn er nog de dingen als ‘in het toernooi groeien’ en een beetje geluk aan jouw zijde hebben", aldus Janmaat. Volgens hem is Van Gaal 'geweldig' in het analyseren van de tegenstander. "In de openingswedstrijd tegen Spanje zouden we volgens veel mensen kansloos zijn, maar Van Gaal liet gedetailleerd zien waar onze kansen zouden liggen. En dat kwam uit."

"Maar dat deed hij ook tegen Letland, Andorra of Wales. Ik heb veel trainers meegemaakt, ook in de Premier League in mijn tijd bij Newcastle United, maar Van Gaal was daar gewoon het allerbeste in. Ja, nog beter dan andere grote namen als Ronald Koeman en Rafael Benítez", is Janmaat eerlijk. Hij maakte in 2014 mee dat Van Gaal 'heel erg direct' is. "Maar dat kon ik altijd wel waarderen. Hij zegt wat hij denkt en dat schept duidelijkheid. Ook als het in jouw nadeel is."

Hij besluit: "Misschien lukt het Van Gaal om tijdens zijn laatste toernooi nog een keer heel ver te komen. Dat kan, wij hadden in 2014 een sterke selectie, maar als je naar de jaren na het toernooi keek hebben lang niet alle spelers de absolute top bereikt. Toch kwamen we heel ver. Nogmaals, door Van Gaal, de duidelijkheid, het feit dat we in het toernooi waren gegroeid en uiteraard een tikkeltje geluk. Dat heb je echt nodig om ver te komen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand