Jan Hylkema nam jarenlang voetballers in huis: "Als onze kinderen"

Lasse Schöne
Lasse Schöne Foto: © Orange Pictures

Jan Hylkema uit Tjalleberd was jarenlang als een vader voor de buitenlandse jeugdspelers die neerstreken bij SC Heerenveen. In gesprek met de Leeuwarder Courant blikt zijn familie daarop terug.

Zo'n dertig voetballers werden door Jan en zijn vrouw Afke opgevangen in de periode tussen 1992 en 2007. "In de avond zaten ze gewoon voor de televisie en uiteraard zorgde ik voor lekker eten. We behandelden ze als onze kinderen," vertelt Afke. Als ze dan met elkaar wilden praten, bood het woordenboek uitkomst om elkaar te kunnen begrijpen.

Verschillende bekende voetballers verbleven in het huis van dit echtpaar. Ook Lasse Schöne kwam op zestienjarige leeftijd bij de familie wonen. Er is dan ook een warme band ontstaan. De Deen kwam dan ook persoonlijk zijn condoleances uiten toen Jan was overleden. Ook andere oud-bewoners stuurden een bos bloemen, zoals Arnór Smárason, die drie jaar bij de familie woonde.

Andere bekende namen woonden ook een tijd bij de familie Hylkema. Zo was Marc Nygaard een tijd lang een bewoner. Ook Jon Dahl Tomasson woonde er een tijd en werd daardoor een kind aan huis bij Jan en Afke. Ook Jeffrey Talen is een voetballer waar de familie goede herinneringen aan bewaart.

Lees meer:
0 reacties